Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

​5 Απλά Tips που θα σας βοηθήσουν να ξεφουσκώσετε τον Λογαριασμό του Ηλεκτρικού Ρεύματος

22.03.2022
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
​5 Απλά Tips που θα σας βοηθήσουν να ξεφουσκώσετε τον Λογαριασμό του Ηλεκτρικού Ρεύματος


Έχετε παρατηρήσει τους λογαριασμούς του ρεύματος να είναι φουσκωμένοι και έχετε υπόνοιες ότι δεν οφείλεται μόνο σε αλλαγή των χρεώσεων του παρόχου σας; Τότε σας έχουμε απλά tips προκειμένου να ξεφουσκώσετε τον λογαριασμό σας και να αποφεύγετε τις περιττές σπατάλες.


Μόνο όταν έρχεται ένας φουσκωμένος λογαριασμός αντιλαμβάνεστε πως κάποιες επιλογές σας δεν ήταν και τόσο συνετές. Υπάρχουν όμως πολύ πρακτικοί τρόποι και είναι πραγματικά πολύ εύκολοι προκειμένου να αποφύγετε τις σπατάλες χωρίς να αλλάξετε την καθημερινότητά σας.

1. Αξιοποιήστε το νυχτερινό ρεύμα
Καλό θα ήταν να προγραμματίσετε όλες τις «ακριβές» λειτουργίες των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια που ισχύει το «νυχτερινό ρεύμα». Πλύσιμο, σιδέρωμα, μαγείρεμα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει την ώρα που ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος σας προσφέρει οικονομικότερες κιλοβατώρες.


2. Τοποθετήστε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
Μια καλή λύση είναι να αντικαταστήσετε τις λάμπες του σπιτιού σας με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Αν και η αγορά τους είναι πιο ακριβή το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας δικαιώσει. Καταναλώνουν μόλις το ¼ της ενέργειας που θα κατανάλωνε μια απλή λάμπα, ενώ μπορεί να έχει διάρκεια ζωής έως και 4 φορές περισσότερο. Μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά σιγά από τα δωμάτια που χρησιμοποιείτε περισσότερο και σταδιακά να αντικαταστήσετε τους λαμπτήρες σε όλο το σπίτι.


3. Αναβαθμίστε ενεργειακά το σπίτι σας
Επενδύστε σε συσκευές ενεργειακής κλάσης και ενεργειακά κουφώματα. Σταδιακά αυτό θα σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα και επιπλέον το σπίτι σας θα γίνει φιλικότερο προς το περιβάλλον.
Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός απόδοσης μίας συσκευής και συνεπώς η κλάση της, τόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει. Τι σημαίνει αυτό; Aγοράζοντας μία συσκευή μεγαλύτερης κλάσης θα μειώσετε τα έξοδα του σπιτιού σας για θέρμανση και ψύξη. Ενώ λοιπόν αυτές οι συσκευές έχουν μεγαλύτερο κόστος αγοράς το όφελός τους είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως και το ποσό εξοικονόμησης.


Προσοχή όμως! Το σύστημα βαθμολόγησης μπορεί να είναι παραπλανητικό και να μην καταλήξουμε στην πιο αποδοτική συσκευή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, όπως π.χ. στα ψυγεία, στα πλυντήρια, στα κλιματιστικά κτλ., εκτός από την ενεργειακή κλάση Α υπάρχουν ακόμα Α+, Α++ και Α+++. Πολλές φορές όμως δεν αναφέρεται στην ετικέτα η υψηλότερη διαθέσιμη κλάση.

Ειδικά για τα κλιματιστικά, μπορείτε να κάνετε μια σύγκριση στην ενεργειακή ετικέτα για την εποχιακή απόδοση, (βρείτε στην ετικέτα την ένδειξη ‘SEER’ για ψύξη και ‘SCOP’ για θέρμανση) και δείτε τις εκτιμώμενες κιλοβατώρες που θα καταναλώσετε. Για παράδειγμα, το κατώτερο όριο που απαιτείται στη θέρμανση για την ενεργειακή κλάση Α είναι SCOP 3,4 τη στιγμή που στην αγορά ήδη υπάρχουν κλιματιστικά που επιτυγχάνουν εποχιακή απόδοση πάνω από 5, άρα είναι κατά 50% πιο αποδοτικά (και οικονομικά) από ένα απλό κλιματιστικό κλάσης Α. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορά 60-80 € το χρόνο για τη λειτουργία ψύξης και θέρμανσης. Καθώς μάλιστα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, η διαφορά αυτή θα μεγαλώσει, ενώ αντίστοιχα θα μειωθεί ο χρόνος απόσβεσης του έξτρα κόστους αγοράς.

Επίσης προτιμήστε κλιματιστικό inverter. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας (π.χ. το καλοκαίρι στους 29°C) θα επιτρέψει στο inverter να σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.


4. Αποσυνδέστε ό,τι δεν χρησιμοποιείτε.
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν υπάρχει λόγος να αφήνετε συσκευές που δεν χρησιμοποιείται στην πρίζα; Όσο παραμένουν συνδεδεμένες καταναλώνουν ρεύμα και κατ’ επέκταση τα χρήματά σας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα φώτα που αφήνετε ανοιχτά ενώ μεταφερθήκατε σε άλλο δωμάτιο.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε να κλείνετε την τηλεόρασή σας, το router, τον σταθερό υπολογιστή ή το laptop σας, την τοστιέρα ή τον βραστήρα και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη. Όταν είναι εφικτό αφαιρέστε τες και από την πρίζα.
Επειδή βέβαια δεν είναι και ότι πιο πρακτικό να βάζετε και να βγάζετε από την πρίζα 5-6 συσκευές δυο φορές την ημέρα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα πολύπριζο με διακόπτη και να ενώσετε εκεί όσες περισσότερες συσκευές μπορείτε.


5. Ο ήλιος ζεσταίνει καλύτερα
Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε όσο μπορείτε την παρουσία του ήλιου για να ζεστάνετε το σπίτι σας.
Αφήστε ανοιχτά τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες που κοιτάνε στη νότια πλευρά για να επιτρέψετε στην ηλιακή ακτινοβολία να περάσει στους εσωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, κλείστε καλά τα παραθυρόφυλλα το βράδυ (ιδιαίτερα αυτά που κοιτάνε βόρεια) για να ελαχιστοποιήσετε τις διαρροές θερμότητας.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, προσπαθήστε να αγοράσετε ηλιακό θερμοσίφωνα για το ζεστό νερό. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και τα κλιματιστικά, είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνετε. Ένας ηλιακός μπορεί να σας εξοικονομήσει 150-180 € ετησίως. Όσο βέβαια αυξάνει το ρεύμα, τόσο περισσότερο θα αυξάνει το όφελος και ο χρόνος απόσβεσης της αγοράς.


Ανακαλύψτε στο Blog μας και άλλα tips για τις οικιακές συσκευές σας προκειμένου να ανακαλύψετε πιθανά προβλήματα και τρόπους αντιμετώπισής τους αλλά και για να αποφύγετε τα περιττά κόστη.

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα