Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Air condition: Τα πιο συχνά προβλήματα & πώς να τα αντιμετωπίσετε

11.06.2022
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Air condition: Τα πιο συχνά προβλήματα & πώς να τα αντιμετωπίσετε

Ήρθε επιτέλους το καλοκαίρι και μαζί με αυτό η αυξημένη χρήση των κλιματιστικών, τα οποία αποτελούν μια αξιόπιστη και οικονομική λύση και για θέρμανση τον χειμώνα. Για αυτό τον λόγω το κλιματιστικό αποτελεί πλέον μία από τις πιο απαραίτητες συσκευές σε όλα τα σπίτια. Με την σωστή χρήση του κλιματιστικού μπορούμε να εξασφαλίσουμε σωστή θερμοκρασία στο χώρο μας  κάνοντας οικονομία.


Λίγοι είναι αυτοί που κάνουν τακτική συντήρηση στο κλιματιστικό τους, με αποτέλεσμα αυτό να εμφανίζει βλάβες (αλλά και να αυξάνει την κατανάλωσή του), οι οποίες συχνά είναι σοβαρές. Παρακάτω θα δούμε  κάποια προβλήματα που  μπορεί να αντιμετωπίσετε με τα κλιματιστικά σας και κάποιες πιθανές λύσεις.



1.    Το κλιματιστικό μυρίζει
Πολλές φορές κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού αναδύεται μια άσχημη μυρωδιά. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα που το συναντάμε ιδιαίτερα, όταν το κλιματιστικό έχει πολύ καιρό να λειτουργήσει. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ελέγξετε τα φίλτρα του γιατί το πιο πιθανό είναι να είναι βρώμικα. Τα φίλτρα συγκρατούν την σκόνη, ώστε να μην εισέλθει στο εσωτερικό μηχάνημα και κατόπιν στο χώρο σας, οπότε είναι λογικό να μαζεύουν γρήγορα ακαθαρσίες. Ο καθαρισμός τους καλό είναι να γίνεται μία φορά το μήνα.


Αν η δυσάρεστη μυρωδιά παραμείνει και μετά τον καθαρισμό των φίλτρων μάλλον έχει συγκεντρώσει μούχλα και μικρόβια ο εξατμιστής που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα φίλτρα, το κυρίως εξάρτημα της μονάδας, κάτι το οποίο μπορεί να αναλάβει ένας ψυκτικός ή ακόμα και εσείς ψεκάζοντας το με τα κατάλληλα καθαριστικά χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστήρα.


Εδώ να σημειώσουμε ότι οποιαδήποτε τέτοια εργασία  γίνεται πάντα με το κλιματιστικό εκτός πρίζας και ψεκάζουμε μόνο την επιφάνεια του ψυκτικού στοιχείου και κανένα ηλεκτρικό μέρος.


Αν δεν νιώθετε αρκετά σίγουροι για τα παραπάνω καλύτερα να τα αναθέσετε σε κάποιον ψυκτικό. 



2.    Το κλιματιστικό δεν βγάζει ζεστό/κρύο αέρα
Στην περίπτωση που το κλιματιστικό σας δεν βγάζει κρύο ή ζεστό αέρα τότε το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε ότι είναι σωστές οι ρυθμίσεις στο τηλεχειριστήριο. Πολύ συχνά κατά λάθος έχουν αλλάξει ή δεν είναι σωστές οι ρυθμίσεις.


Μπορεί επίσης το κλιματιστικό να μην έχει επαρκές ψυκτικό ρευστό- φρέον με αποτέλεσμα να μην βγάζει τον επιθυμητό κρύο ή ζεστό αέρα. Σε αυτή την περίπτωση η παρέμβαση τεχνικού είναι απαραίτητη γιατί η χαμηλή στάθμη του ψυκτικού ρευστού συνδέεται με μη αποδοτική λειτουργία του air condition και όχι με έλλειψη της σωστής λειτουργίας. Αν ο αέρας δεν παγώνει ή δεν ζεσταίνεται καθόλου, τότε κάποιο εξάρτημα, όπως ο πυκνωτής, δυσλειτουργεί σοβαρά και πρέπει να το αναθέσετε σε έναν ψυκτικό.


Άλλη αιτία μειωμένης απόδοσης του κλιματιστικού είναι ότι ο συμπυκνωτής ή ο εξατμιστής έχουν συσσωρεύσει σκόνη όπου και πάλι είναι απαραίτητος ο σωστός καθαρισμός τους.



3.    Το κλιματιστικό κάνει θόρυβο
Πολλά μέρη, κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού, συστέλλονται και διαστέλλονται δημιουργώντας θορύβους ή τριξίματα. Επίσης, η ροή του ψυκτικού υγρού στις σωληνώσεις της μονάδας μπορεί να παράγει διάφορους ήχους. Μπορείτε μόνοι σας λοιπόν να χρησιμοποιήσετε αντικραδασμικές βάσεις που αποσβένουν τον θόρυβο. Αν όμως ο θόρυβος μοιάζει με δυνατό χτύπημα που έρχεται από την εξωτερική μονάδα, τότε πιθανώς έχει πρόβλημα ο συμπιεστής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κυκλοφορία του ψυκτικού ρευστού στη συσκευή. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να καλέσετε ένα τεχνικό.


Επίσης, θόρυβος δυνατός μπορεί να ακούγεται αν υπάρχει ηλεκτρολογικό πρόβλημα, όπως βλάβη στο μοτέρ ή να έχει σπάσει κάποιο πτερύγιο του εξωτερικού ανεμιστήρα ή ακόμα μπορεί να υπάρχει διαρροή ψυκτικού ρευστού- φρέον, επειδή έχει δημιουργηθεί κάποια τρύπα στα σωληνάκια ή υπάρχει πρόβλημα στο μοτέρ του ανεμιστήρα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να πάρετε την γνώμη κάποιου τεχνικού.



4.    Το κλιματιστικό ρίχνει το ρελέ ή την ασφάλεια
Αν πέφτει η ασφάλεια της συγκεκριμένης γραμμής παροχής ή το ρελέ, τότε αυτό σημαίνει ότι το κλιματιστικό προκαλεί βραχυκύκλωμα και η ασφάλεια πέφτει. Το πρώτο που θα ελέγξετε είναι  αν μεσολαβεί κάποιο πολύπριζο ή μπαλαντέζα στην τροφοδοσία του κλιματιστικού να το αντικαταστήσετε καθώς πολύ συχνά παρουσιάζουν  βραχυκυκλώματα.    Οι αιτίες της πρόκλησης βραχυκυκλώματος είναι πολλές. Ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα στην εξωτερική μονάδα λόγω υγρασίας. Συνήθως, όμως, η βλάβη εντοπίζεται στην καλωδίωση ή στον ηλεκτροκινητήρα οπότε και πρέπει να δει τη ζημιά κάποιος έμπειρος ψυκτικός.



5.    Το κλιματιστικό δεν ανάβει
Σε αυτή την περίπτωση  πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι είναι στην πρίζα το κλιματιστικό και ότι η πρίζα λειτουργεί κανονικά. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε από τον πίνακα μήπως έχει πέσει η ασφάλεια ή ακόμα και το πολύπριζο ή την μπαλαντέζα που αναφέραμε και παραπάνω.


Το δεύτερο βήμα που πρέπει να κάνετε για αυτή την βλάβη είναι να βεβαιωθείτε ότι το χειριστήριο του κλιματιστικού λειτουργεί. Αν λειτουργεί, τότε η βλάβη εντοπίζεται στην πλακέτα, κάτι που συμβαίνει είτε λόγω παλαιότητας είτε επειδή έγινε βραχυκύκλωμα λόγω υπέρτασης ή υγρασίας. Δυστυχώς, η πλακέτα είναι από τα πιο ακριβά εξαρτήματα του κλιματιστικού και συχνά η αντικατάστασή της είναι λιγότερο συμφέρουσα από την αντικατάσταση του κλιματιστικού. Ωστόσο, έμπειροι τεχνικοί μπορούν να την επισκευάσουν, εφόσον η βλάβη δεν είναι εκτεταμένη. Η επισκευή πλακέτας κλιματιστικού απαιτεί μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, για να γίνει σωστά.



6.    Τρέχει νερό από το κλιματιστικό
Μπορεί να παρατηρήσετε σταγόνες στην εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Είναι πολύ πιθανό να έχει φράξει το σωληνάκι, μέσω του οποίου αποβάλλεται το νερό. Αυτό συμβαίνει λόγω κακής συντήρησης του κλιματιστικού, οπότε συσσωρεύεται βρωμιά και σκόνη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα βουλωμένα φίλτρα.
Μια άλλη συνήθης αιτία για την οποία τρέχει νερό από το κλιματιστικό  είναι όταν το σωληνάκι αποστράγγισης βρίσκεται μέσα σε μια λεκάνη και η λεκάνη έχει γεμίσει νερά από προηγούμενες ημέρες ώστε το σωληνάκι να είναι όλο μέσα στα νερά, οπότε δεν μπορεί να αποβάλλει το επιπλέον νερό, το οποίο τελικά καταλήγει στο εσωτερικό.




Αν θέλετε να ενημερώνεστε για tips και χρήσιμες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές σας τότε κάντε εγγραφή στο Newsletter μας.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα