Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Δώστε Δεύτερη Ευκαιρία στην παλιά οικιακή συσκευή σας! ... Ψυγεία

25.11.2022
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δώστε Δεύτερη Ευκαιρία στην παλιά οικιακή συσκευή σας! ... Ψυγεία




Το  ψυγείο είναι μια ηλεκτρική συσκευή που όταν προκύψει βλάβη, η επισκευή ή αντικατάστασή του, πρέπει να γίνει άμεσα για να έχετε όσο πιο λίγες απώλειες σε τρόφιμα. Η απόφαση πρέπει να είναι  γρήγορη και σίγουρα το πρώτο που θα σκεφτείτε είναι τα έξοδα που θα πρέπει να κάνετε για την αποκατάσταση της βλάβης.

Αν το ψυγείο είναι πολύ παλιό, είναι αρκετά λογικό να σκεφτείτε την αντικατάστασή του. Αντίθετα, αν το έχετε μόλις μερικά χρόνια , η επισκευή του φαντάζει η μόνη λύση. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο και δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Οπότε καλό είναι να δείτε και να εξετάσετε κάποια συγκεκριμένα πράγματα ώστε να αποφασίσετε αν σας συμφέρει η επισκευή ή αντικατάσταση του ψυγείου σας με ένα καινούργιο.


1.    Ηλικία ψυγείου

Δεν έχουν όλα τα ψυγεία το ίδιο προσδόκιμο ζωής. Γενικά τα 12-13 χρόνια ζωής είναι ένας καλός μέσος όρος για τα σύγχρονα ψυγεία.

Ωστόσο αν γίνεται σωστή χρήση και συντήρηση στο ψυγείο τότε η διάρκεια ζωής του μπορεί να αυξηθεί αρκετά. Μερικές Συμβουλές για τη σωστή χρήση του:

●    Φροντίστε να αερίζετε καλά το ψυγείο σας στην πίσω του πλευρά

●    Μην υπερφορτώνετε ούτε τη συντήρηση ούτε την κατάψυξη

●    Φροντίζετε οι πόρτες να κλείνουν σύντομα

●    Μην τοποθετείτε το ψυγείο σας σε χώρους  με υπερβολική ζέστη

●    Ελέγχετε συχνά αν σφραγίζουν σωστά τα λάστιχα της πόρτας σας.


Σε περίπτωση που το ψυγείο έχει ηλικία άνω των 10 ετών τότε είναι αναμενόμενο η βλάβη που θα βγάλει να είναι δαπανηρή, οπότε η επισκευή μπορεί να μην σας συμφέρει. Καλό είναι τότε να ζητήσετε την γνώμη κάποιου τεχνικού για να κοστολογήσει την βλάβη έτσι ώστε να αποφασίσετε αν θα προχωρήσετε με επισκευή ή αγορά νέου ψυγείου.


2.    Ενεργειακή απόδοση

Σημαντικό για την απόφασή σας για αγορά κάποιας συσκευής είναι η ενεργειακή απόδοση. Όσο πιο παλιό είναι ένα ψυγείο τόσο πιο χαμηλή είναι η ενεργειακή του απόδοση ενώ και αντίστροφα, όσο πιο καινούργιο είναι ένα ψυγείο, τόσο υψηλότερη ενεργειακή απόδοση έχει. Με απλά λόγια, όχι μόνο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά καταναλώνει και πολύ λιγότερο ρεύμα, με αποτέλεσμα χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος.

Ειδικά αν το ψυγείο είναι παλαιότερο των 20 ετών, τότε είναι σαφές ότι το κόστος για την αγορά ενός καινούργιου, πολύ πιο αποδοτικού ψυγείου, θα αποσβεστεί πολύ γρήγορα λόγω της κατά πολύ χαμηλότερης ενεργειακής δαπάνης.


3.    Είδος βλάβης

Ο βασικότερος παράγοντας που θα σας οδηγήσει στην επιλογή της επισκευής ή της αντικατάστασής του είναι το είδος της βλάβης.
Ακολουθούν μερικές βλάβες που έχουν χαμηλό κόστος επισκευής, οπότε αξίζει να επισκευάσετε το ψυγείο.

●    Η αντικατάσταση του λάστιχου της πόρτας, το οποίο συχνά χαλάει, με αποτέλεσμα το ψυγείο να μη μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

●    Η αντικατάσταση του θερμοστάτη, ο οποίος είναι ένα εξάρτημα που παθαίνει αρκετές βλάβες.

●    Η αντικατάσταση του ανεμιστήρα.

●    Συμπλήρωση των υγρών του ψυγείου.

●    Καθαρισμός των φίλτρων και των πηνίων.

●    Επισκευή ή αλλαγή φθαρμένου σωλήνα (αφορά ψυγεία με παροχή νερού).


Βέβαια υπάρχουν και πιο σοβαρές και με μεγαλύτερο κόστος βλάβες. Αν χαλάσει η πλακέτα  ή ο συμπιεστής τότε η δαπάνη είναι υψηλότερη, γιατί το ανταλλακτικό είναι ακριβό, αλλά και γιατί απαιτείται πολύωρη εργασία από τον τεχνικό για την αντικατάσταση του εξαρτήματος.

Ο γενικός κανόνας, πάντως, λέει ότι αν η επισκευή του ψυγείου κοστίζει λιγότερο από το μισό για την αγορά ενός καινούργιου, τότε συμφέρει οικονομικά. Αν κοστίζει περισσότερο ή αν το ψυγείο είναι ηλικίας άνω των 15-20 ετών, τότε είναι προτιμότερο να αγοράσετε καινούργιο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να επιθεωρήσει τη συσκευή σας ένας έμπειρος τεχνικός, που θα ελέγξει τα βασικότερα σημεία του ψυγείου και θα σας δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάστασή του.


4.    Ανακυκλώστε τις παλιές συσκευές

Υπάρχουν πλέον πολλές επιχορηγήσεις στα νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες φιλικές προς το περιβάλλον. Επομένως αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να καθορίσει την απόφαση σας.

Γιατί όμως είναι σημαντικό να ανακυκλώνετε τις συσκευές σας;

1.    Για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών

2.    Για να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον από ουσίες που περιέχουν οι συσκευές

3.    Για να αξιοποιούνται τα υλικά των συσκευών και να μειώνονται οι ανάγκες εξόρυξης

4.    Για να μην σπαταλάτε ενέργεια για να παράγετε κάτι από την αρχή και επιβαρύνεται το περιβάλλον με αέρια του θερμοκηπίου και τοξικές ουσίες

5.    Για να υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο πολιτισμού, βασισμένο στην  κοινωνική συνείδηση και το ενδιαφέρον για την κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές



Αν θέλετε να ενημερώνεστε για tips και χρήσιμες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές σας τότε κάντε εγγραφή στο Newsletter μας.

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα