Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Δυσάρεστες οσμές σε ψυγειοκαταψύκτες: πού οφείλονται και πώς θα απαλλαγούμε από αυτές;

05.04.2024
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δυσάρεστες οσμές σε ψυγειοκαταψύκτες: πού οφείλονται και πώς θα απαλλαγούμε από αυτές;

Συχνά το ¨ τρέξιμο ¨ της καθημερινότητας, μας κάνει να ξεχνάμε τυχόν λαχανικά που βρίσκονται ήδη στο ψυγείο για αρκετές μέρες, ανοιχτές συσκευασίες γάλακτος που κοντεύουν να λήξουν ή ταπεράκια με φαγητό. Όλα αυτά προκαλούν δυσάρεστες μυρωδιές στο εσωτερικό του ψυγείου μας.


Είναι επιβλαβείς οι οσμές για το ψυγείο ή εμάς: Μια άσχημη μυρωδιά, από μόνη της, δεν αποτελεί κίνδυνο, απλά μας προκαλεί δυσφορία. Η πηγή, όμως, αυτής της μυρωδιάς μπορεί να είναι επικίνδυνη, είτε για εμάς είτε για το ψυγείο μας. Υπολείμματα τροφίμων, σάπια λαχανικά και φρούτα ή ληγμένα τρόφιμα, σε συνδυασμό με την εξωτερική υγρασία δημιουργούν ένα ¨βρώμικο¨ περιβάλλον στο ψυγείο μας. Ωστόσο, αυτή η ¨ακίνδυνη ¨ μυρωδιά μπορεί μελλοντικά να μας επηρεάσει. Τα συσσωρευμένα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν στο εσωτερικό του φίλτρου νερού, μολύνοντας το και δημιουργώντας μας αρκετά προβλήματα υγείας.


Για ποιο λόγο μυρίζει το ψυγείο μας:

  • Μούχλα και βακτήρια:

  • Βρώμικος δίσκος εξάχνωσης:

  • Ληγμένα φίλτρα:

  • Λάθος θερμοκρασία:


Η θεωρία ότι τα βακτήρια δε μεγαλώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι μύθος! Απλά μεγαλώνουν με πιο αργό ρυθμό. Τα βακτήρια και τα μικρόβια είναι ο κύριος λόγος για την άσχημη μυρωδιά του ψυγείου. Το εσωτερικό του διαθέτει πολλά ¨τυφλά ¨σε εμάς σημεία. Γωνίες στο πίσω μέρος ή κάτω από ράφια και κάδους, όπου εμείς δεν μπορούμε να δούμε και στα οποία, συνήθως, αναπτύσσονται τέτοιοι ρύποι. Τα μικρόβια αυτά ζουν σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση υγρασίας. Σε συνδυασμό με τρόφιμα που πιθανόν δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά ( σε αεροστεγή δοχεία) ή τα έχουμε κρατήσει παραπάνω από όσα θα έπρεπε ( ληγμένα, σάπια), καθιστούν το ψυγείο μας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη τέτοιων μικροοργανισμών.


Όταν αποφασίζουμε να καθαρίσουμε το ψυγείο μας, υπάρχει ένα κομμάτι που οι περισσότεροι παραλείπουμε. Αυτό είναι ο δίσκος εξάχνωσης. Τι είναι ο δίσκος εξάχνωσης, όμως;  Πρόκειται, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, για ένα δίσκο στον οποίο καταλήγει λιωμένος πάγος και άλλα υπολείμματα από διάφορα τμήματα του ψυγείου. Αυτό το αποτρέπει από το να στάζει στο πάτωμα της κουζίνας. Στο νερό που συγκεντρώνεται συχνά αναπτύσσονται μικρόβια ή ακόμα και μούχλα. Αν και μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον τύπο του ψυγείου, συνήθως ο δίσκος εξάχνωσης βρίσκεται στο κάτω μέρος του.


Πολλά ψυγεία διαθέτουν φίλτρο αέρα, το οποίο καθαρίζει τον αέρα στο εσωτερικό του, καθώς και φίλτρο νερού, σε περίπτωση που έχει στην πόρτα του ψύκτη νερού ή/και παγομηχανή. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη σωστή τους λειτουργία θα πρέπει να προσέξουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να επιλέγουμε τα σωστά φίλτρα για το ψυγείο μας. Το δεύτερο είναι τα αλλάζουμε τακτικά. Τα φίλτρα έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής, ο οποίος διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή. Ο κανόνας στα περισσότερα είναι 6 μήνες. Ωστόσο αν η χρήση που κάνουμε είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από το μέσο όρο, το χρονικό διάστημα για την αντικατάσταση πιθανόν να μεταβάλλεται.


Πολλές φορές η λύση στο πρόβλημα μπορεί να είναι τόσο απλή, όσο το πάτημα ενός κουμπιού! Εάν δεν έχουμε ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία του ψυγείου μας, τότε είναι πολύ πιθανό να λειτουργεί λάθος. Τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλες θερμοκρασίες ώστε να μένουν φρέσκα και ασφαλή.  Συνεπώς, οι ειδικοί συνιστούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο θερμότητας. Στο χώρο της συντήρησης η σωστή θερμοκρασία ψυγείου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2°C και 4°C. Φυσικά, αυτή μετατρέπεται ανάλογα με την εποχή. Το χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να είναι και ελάχιστα πιο πάνω. Ενώ το καλοκαίρι, όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή, καλό θα είναι να βρίσκεται γύρω στους 2°C. Εάν η θερμοκρασία του ψυγείου βρίσκεται πάνω από 4°C, τότε υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθούν τα περισσότερο ευπαθή τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά. Από την άλλη, εάν πλησιάζει το μηδέν, τότε ενδέχεται να πιάσει πάγο η πλάτη του ψυγείου. Όσον αφορά, όμως, τη σωστή θερμοκρασία ψυγείου, ο χώρος της κατάψυξης θα πρέπει να βρίσκεται σταθερά στους  -18°C όλες τις εποχές.


Πώς εξασφαλίζουμε την αποτελεσματική λειτουργία του ψυγείου μας: Για να εξασφαλίσουμε την ορθή του λειτουργία θα πρέπει να:

  • Μην γεμίζουμε υπερβολικά το ψυγείο, ειδικά το πάνω ράφι που βρίσκεται ο κυκλοφορητής αέρα. Αν είναι γεμάτο σε σημείο να μην υπάρχει χώρος ανάμεσα στα είδη, ο ψυχρός αέρας δεν κυκλοφορεί αρκετά, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας.
  • Τοποθετούμε τα τρόφιμα σε κατάλληλα σκεύη, τυλίγουμε ή σκεπάζουμε το φαγητό ώστε να αποφύγουμε τη μεταφορά υγρών και την απώλεια υγρασίας και γεύσης με αποτέλεσμα να εργάζεται ο συμπιεστής εντατικότερα!
  • Μην ξεχνάμε το καλοκαίρι να ρυθμίζουμε πιο χαμηλά την θερμοκρασία του ψυγείου σε σχέση με τον χειμώνα.
  • Μην αφήνουμε να συσσωρευτεί πάγος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο το ψυγείο δεν θα λειτουργεί αποδοτικά. Επίσης, μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος του. Αν το ψυγείο δεν είναι νέας τεχνολογίας (nofrost) ώστε να ρυθμίζει μόνο του την απόψυξη, θα πρέπει να κάνουμε εμείς απόψυξη.
  • Μην τοποθετούμε ποτέ ζεστό φαγητό μέσα στο ψυγείο, γιατί μπορεί να προκαλέσει άνοδο στη θερμοκρασία του θαλάμου ψύξης. Καλό θα ήταν να περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία του φαγητού να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μην αφήνουμε για πολλή ώρα ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου και μην το ανοιγοκλείνουμε άσκοπα.
  • Συμβουλευόμαστε και τηρούμε πάντα όσα αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων για τη σωστή ψύξη και διατήρησή τους πριν και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.
  • Εφαρμόζουμε τον κανόνα της κατά προτεραιότητας κατανάλωσης των παλαιότερων τροφίμων. Ο κανόνας FIFO (first in,first out) αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό κανόνα διατήρησης τροφίμων και σημαίνει πως αυτό που μπήκε πρώτο στο ψυγείο, πρέπει να καταναλωθεί πρώτο. Όταν αποθηκεύουμε ένα τρόφιμο, είναι καλύτερο να τοποθετούμε αυτό που αγοράσαμε πρόσφατα πίσω από αυτά που υπάρχουν στο ψυγείο.
  • Με μια βούρτσα ή σκούπα καθαρίζουμε το πίσω μέρος του ψυγείου από τη σκόνη. Με τη συσσώρευση σκόνης το ψυγείο "ζορίζεται". Μία φορά το χρόνο αρκεί.
  • Ελέγχουμε την απόσταση του ψυγείου από το τοίχο, πρέπει να απέχει τουλάχιστον 5 εκατοστά.

  • Να αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο.

Καθαρισμός ψυγείου:

Για να καθαρίσουμε το ψυγείο μας, αρχικά απενεργοποιούμε τη συσκευή. Ιδανικά την αποσυνδέουμε ή απενεργοποιούμε την ασφάλεια. Αφαιρούμε τα παγωμένα τρόφιμα και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος. Για τον καθαρισμό του ψυγείο, χρησιμοποιούμε ένα μαλακό πανί, χλιαρό νερό και ένα καθαριστικό ουδέτερο σε pH.  Καθαρίζουμε το λάστιχο της πόρτας μόνο με καθαρό νερό και βεβαιωνόμαστε ότι έχει στεγνώσει καλά. Καθαρίζουμε ένα – ένα τα ράφια. Δεν ξεχνάμε να κάνουμε και τις δύο πλευρές, καθώς και τις γωνίες. Τα στεγνώνουμε με ένα καθαρό πανί και ελέγχουμε ότι το σημείο που ακουμπάνε είναι και αυτό καθαρό. Πλένουμε προσεκτικά τα ράφια και τις μπουκαλοθήκες της  πόρτα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, επανασυνδέουμε και ενεργοποιούμε ξανά το ψυγείο μας.  Έπειτα, μπορούμε να  αρχίσουμε να το γεμίζουμε πάλι. Φροντίζουμε ώστε τα σκεύη που θα μπουν στο ψυγείο να είναι και αυτά καθαρά. Ποιο το νόημα να καθαρίσουμε σε βάθος το ψυγείο αν είναι να τοποθετήσουμε ξανά βρώμικα βάζα και τάπερ; Αν κάτι έχει λήξει, εννοείται πώς τώρα είναι η ευκαιρία να το ξεφορτωθούμε. Tip! Ένας απλός και εύκολος τρόπος για να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα στο ψυγείο για μεγαλύτερο διάστημα, είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα αποσμητικό ψυγείου.


Ένα ψυγείο χρειάζεται μια γενική καθαριότητα κάθε τρεις με τέσσερις μήνες. Καλό θα είναι να μην το αμελούμε. Ο τακτικός καθαρισμός μας εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία της συσκευή μας, καθώς και τη διατήρηση των προϊόντων μας.

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα