Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Γιατί κάνει θόρυβο ο απορροφητήρας και 3 τρόποι αντιμετώπισης

29.04.2022
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί κάνει θόρυβο ο απορροφητήρας και  3 τρόποι αντιμετώπισης

Ο απορροφητήρας είναι συσκευή η οποία τοποθετείται πάνω από τις εστίες μαγειρέματος στον χώρο της κουζίνας, ώστε να απορροφά τις μυρωδιές και τους ατμούς που δημιουργούνται από το μαγείρεμα, προκειμένου να παραμένει καθαρός ο αέρας.

Ειδικά εάν ο χώρος στην κουζίνα σας δεν αερίζεται επαρκώς, πρέπει ο απορροφητήρας της κουζίνας να είναι αρκετά ισχυρός για να απομακρύνει ατμούς και οσμές όταν μαγειρεύετε.

Οι απορροφητήρες νέας τεχνολογίας, σε αντίθεση με τους παλιούς, είναι αρκετά διακριτικοί κατά τη λειτουργία τους.

Σε περίπτωση προβλήματος όμως, ο θόρυβος είναι από τα πιο κοινά σημεία για αναγνώριση της βλάβης στο μοτέρ του απορροφητήρα, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο τεχνικό.

Σημαντικό όμως είναι πριν την αγορά απορροφητήρα να προσέξετε τα παρακάτω για να μειώσετε την πιθανότητα προβλήματος:

  1. Ο απορροφητήρας που θα επιλέξετε, χρειάζεται να έχει ισχυρό μοτέρ.
  2. Το ισχυρό μοτέρ να είναι αποδοτικό στις χαμηλές ταχύτητες και δε θα κάνει θόρυβο εάν δεν ξεπερνά τα 55 db ηχητικής ισχύος.
  3. Συνυπολογίστε την ικανότητα αναρρόφησης του απορροφητήρα.

Επίσης, σημαντικό είναι η καθαριότητα του απορροφητήρα για να παρεμποδίσετε τη βλάβη στο μοτέρ.

  1. Προγραμματίστε σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα καλό καθαρισμό για καλή συντήρηση του απορροφητήρα
  2. Καλό θα ήταν να ανάβετε τον απορροφητήρα ένα λεπτό πριν το μαγείρεμα και να τον διατηρείτε αναμμένο μερικά λεπτά μετά το τέλος του.
  3. Επίσης ελέγξτε αν οι βίδες του απορροφητήρα έχουν χαλαρώσει. Σε αυτή την περίπτωση βιδώστε τις βίδες με ένα κατσαβίδι για να μειώσετε τον θόρυβο.

Ακολουθούν 4 εύκολα βήματα για τον καθαρισμό απορροφητήρα :


  1. Προετοιμασία για τον καθαρισμό του απορροφητήρα

Πριν ξεκινήσετε το καθάρισμα του απορροφητήρα, είναι βασικό να τον αποσυνδέσετε από το ρεύμα ή να κλείσετε τον γενικό διακόπτη. Αφού το κάνετε αυτό, έρχεται η σειρά της αποσυναρμολόγησης. Δεν μπορείτε να καθαρίσετε τα φίλτρα αλλά ούτε και το εσωτερικό του απορροφητήρα, αν πρώτα δεν αφαιρέσετε τα φίλτρα. Βγάλτε, λοιπόν, το μεταλλικό προστατευτικό πλέγμα για να ελευθερώσετε τα φίλτρα. Αφαιρέστε τα και ακουμπήστε τα στον νεροχύτη προσωρινά για να μη λερώσετε τις επιφάνειες της κουζίνας.

 
   

  1. Καθαρισμός εσωτερικού μέρους του απορροφητήρα

Σειρά τώρα έχει το εσωτερικό μέρος του απορροφητήρα, αφού έχετε αφαιρέσει τα φίλτρα. Για να αφαιρέσετε τα λίπη και τις βρωμιές, χρησιμοποιήστε ένα πανί με ειδικό καθαριστικό και τρίψτε μαλακά για να τα εξαφανίσετε. Αφού απομακρύνετε τα υπολείμματα, θα χρειαστεί να απολυμάνετε την επιφάνεια. Λίγο οινόπνευμα και χαρτί κουζίνας αρκούν. Το βήμα αυτό είναι αρκετά σημαντικό για λόγους υγιεινής. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι απίθανο το φαγητό σας να δεχτεί σταγόνες από τους υδρατμούς και σίγουρα δεν θέλετε να περιέχουν μικρόβια και βρωμιές. Μετά από αυτό, το εσωτερικό του απορροφητήρα θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα καθαρά σας φίλτρα!

 

  1. Καθαρισμός Εξωτερικού μέρους του απορροφητήρα

Η εξωτερική επιφάνεια μαζεύει λίπη που μαζί με την παρουσία σκόνης δημιουργούν μία στρώση που αν μείνει για καιρό, αφαιρείται αρκετά δύσκολα. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να μην προξενήσετε ζημιές με το τρίψιμο στο υλικό κατασκευής, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ουδέτερο υγρό καθαριστικό και ένα μαλακό πανάκι για να μην κάνετε γρατσουνιές. Ειδικά αν ο απορροφητήρας σας είναι ανοξείδωτος θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μην διαβρωθεί. Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά για ανοξείδωτες επιφάνειες στην αγορά αλλά ακόμη και το υγρό πιάτων θα κάνει τη δουλειά του σε ότι αφορά την αφαίρεση λιπών.

 

  1. Καθαρισμός των φίλτρων του απορροφητήρα

Tα φίλτρα αποτελούν το πιο βασικό κομμάτι του μηχανισμού του απορροφητήρα και ευθύνονται σε σημαντικό ποσοστό για τη σωστή λειτουργία του. Ανάλογα με το είδος τους, διαφέρει η συχνότητα και ο τρόπος καθαρισμού τους ή ακόμα και η αντικατάστασή τους. Όπως και να έχει, η σωστή και συχνή συντήρησή τους θα εγγυηθεί την μακροζωία του απορροφητήρα σας αλλά και την αποτελεσματικότητα στην απόδοσή του. Ο μόνος και πιο εύκολος τρόπος να τα καθαρίσετε είναι να τα αφαιρέσετε και έπειτα να ακολουθήσετε τις ανάλογες οδηγίες σύμφωνα με το είδος τους.

 

 

Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι ακόμα και τα μεταλλικά φίλτρα μετά από ένα διάστημα πρέπει και αυτά να αντικατασταθούν με νέα προκειμένου ο απορροφητήρας σας να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά.

  Ανακαλύψτε στο Blog μας και άλλα tips για τις οικιακές συσκευές σας προκειμένου να ανακαλύψετε πιθανά προβλήματα και τρόπους αντιμετώπισής τους αλλά και για να αποφύγετε τα περιττά κόστη.

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα