Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Χύτρα Ταχύτητας: όσα πρέπει να γνωρίζουμε

21.05.2024
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Χύτρα Ταχύτητας: όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Μια από τις μεγαλύτερες αγγαρείες στην καθημερινότητα των περισσότερων, είναι σίγουρα το μαγείρεμα. Τόσο η προετοιμασία όσο και το καθάρισμα όλων των διαφορετικών σκευών  που χρησιμοποιήθηκαν μας κουράζει στη σκέψη και μόνο. Η χρήση χύτρας ταχύτητας είναι ένας τρόπος για να κάνουμε τη ζωή μας πιο έυκολη!

Η μαγειρική στη χύτρα είναι 70%  γρηγορότερη από τις συμβατικές τεχνικές μαγειρικής.Μόνο αυτό αρκεί για να γίνει το αγαπημένο σκεύος στην κουζίνα! Εξίσου σημαντικό γεγονός, είναι η μικρότερη κατανάλωση ενέργειας άρα και η λιγότερη σπατάλη χρημάτων και το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Μαγειρεύοντας σε μια χύτρα ταχύτητας ξοδεύουμε ελάχιστη ενέργεια. Κι αυτό γιατί μόλις πιάσει την επιθυμητή πίεση μπορούμε να χαμηλώσουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. Επιπλέον ο συνολικός χρόνος παρασκευής είναι πολύ μικρότερος. Ακούγεται δελεαστικό έτσι;


Η ιστορία της: Από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν κοινή μαγειρική τακτική στους μάγειρες και στις μαγείρισσες της εποχής, να κλείνουν την κατσαρόλα τους ερμητικά με λίγη ζύμη γύρω ή βάζοντας ένας βάρος στο καπάκι. Σκοπός ήταν το σκεύος να κλείσει αεροστεγώς και να μην διαφύγει αέρας και υγρά. Στη σύγχρονη εποχή, η πρώτη χύτρα ταχύτητας με τη μορφή περίπου που τη γνωρίζουμε σήμερα εμφανίζεται περίπου το 1680 στην Γαλλία από το φυσικό Denis Papin. Από εκείνο το σημείο το σκεύος αυτό εξελίχθηκε και αφού προστέθηκε η βαλβίδα ασφαλείας, το 1915 πήρε το τελικό σχήμα της και την επίσημη ονομασία της, σαν χύτρα ταχύτητας. Από το 1925 και μετά εμπορευματοποιείται η διάθεσή της στην Ευρώπη και περίπου το 1939 φτάνουν στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τη δεκαετία του 1950 η χύτρα έχει κατακτήσει όλα τα νοικοκυριά φτάνοντας και στην Ελλάδα.


Πώς λειτουργεί: Η αρχή λειτουργίας της χύτρας ταχύτητας έχει να κάνει με τη φυσική και με τη θερμοκρασία βρασμού του νερού. Το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου και αυτή είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να πιάσει καθώς στους 100 βαθμούς αρχίζει και εξατμίζεται. Με το αεροστεγές σφράγισμα που προσφέρει η χύτρα ταχύτητας, δημιουργείται αύξηση της πίεσης λόγω του ατμού μέσα στο εσωτερικό της. Με αυτή την αύξηση της πίεσης που δημιουργείται και σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής αυξάνεται και το σημείο βρασμού του νερού. Έτσι μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας δημιουργείται ένα περιβάλλον μαγειρέματος πολύ διαφορετικό από αυτό της κατσαρόλας. Ο υδρατμός εγκλωβίζεται μέσα στο σκεύος, αυξάνει η πίεση άρα και η θερμοκρασία του φαγητού. Αποτέλεσμα αυτού είναι το πολύ γρήγορο μαγείρεμα, και μάλιστα στον μισό ή και στο ένα τέταρτο του χρόνου, σε σχέση με μια απλή κατσαρόλα. Στη χύτρα ταχύτητας μαγειρεύουμε προσθέτοντας τα υλικά και λίγο νερό, πολύ λιγότερο σε σχέση με την ποσότητα που θα προσθέταμε αν μαγειρεύαμε σε απλή κατσαρόλα. Εάν το φαγητό χρειάζεται σοτάρισμα το κάνουμε πριν προσθέσουμε τα υλικά στη χύτρα.Κλείνουμε το καπάκι και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία. Η χύτρα μπαίνει σε διαδικασία δημιουργίας πίεσης. Όταν φτάσει στην κατάλληλη πίεση το εσωτερικό της χύτρας, αρχίζει το…σφύριγμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το οξυγόνο διαχωρίζεται, ανεβαίνει στο επάνω μέρος της χύτρας και απελευθερώνεται από τη βαλβίδα ασφαλείας. Στην συνέχεια η χύτρα σφραγίζει και τότε είναι που κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας μας. Από εκείνο το σημείο αρχίζουμε και μετράμε χρόνους μαγειρέματος με βάση τις οδηγίες του κάθε κατασκευαστή. Μόλις περάσει ο προβλεπόμενος χρόνος και ολοκληρωθεί η διαδικασία μαγειρέματος, περιμένουμε να κατέβει η πίεση, να πέσει δηλαδή η ασφάλεια και προχωράμε στο άνοιγμα του καπακιού της χύτρας.


Πώς επιλέγουμε την κατάλληλη χύτρα:
Παίρνοντας την απόφαση να αγοράσουμε μια χύτρα, υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία θα πρέπει να δώσουμε προσοχή: ->Το πιο σημαντικό που πρέπει να προσέξουμε είναι η ασφάλεια. Πρέπει η χύτρα που θα επιλέξουμε να έχει περάσει με επιτυχία όλα τα τεστ ασφάλειας και να έχει οπωσδήποτε έγκριση CE από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε ένα επώνυμο μοντέλο. Μπορεί να είναι πιο ακριβό, αλλά θα έχουμε το κεφάλι σας ήσυχο. Επιπλέον, μια καλή χύτρα ταχύτητας θα κρατήσει μια ζωή. Συν ότι στα επώνυμα μοντέλα θα είναι πιο εύκολο να βρούμε ανταλλακτικά και μάλιστα για πολλά χρόνια. -> Ενημερωνόμαστε πάντα  για την εγγύηση που συνοδεύει το προϊόν που αγοράζουμε, καθώς και την υποστήριξη μετά την πώληση, για να γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν κάτι πάει στραβά. -> Σχετικά με το μοντέλο, κάνουμε πάντα μια έρευνα, προκειμένου να επιλέξουμε μια χύτρα ταχύτητας που δεν αλλοιώνει τη θρεπτική αξία των γευμάτων μας. Επενδύουμε σε μία χύτρα ταχύτητας η οποία δεν θα επηρεάζει τη θρεπτική αξία των υλικών που χρησιμοποιούμε, ενώ θα διατηρεί αναλλοίωτες τις πολύτιμες βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα μοναδικά αρώματα που υπάρχουν στις αγαπημένες μας συνταγές.


Είναι τελικά επικίνδυνες:
Το μεγαλύτερο ερώτημα όλων των «πρωτάρηδων» είναι κατά πόσο είναι ένα ασφαλές σκεύος. Μετά από πολλά χρόνια εξέλιξης, η χύτρα ταχύτητας κάτω πάντα από τη σωστή της χρήση είναι ασφαλής. Οι σύγχρονες χύτρες είναι 100% ασφαλείς και εγγυημένες καθώς διαθέτουν πολλές φορές πάνω από 6 βαλβίδες-ανοίγματα αερισμού που αποτρέπουν τα ατυχήματα. Μια ποιοτική χύτρα από ανοξείδωτο ατσάλι είναι ασφαλής. Παρόλα αυτά, καλό θα είναι να γίνεται συντήρηση στα ελαστικά και στην βαλβίδα κάθε μερικά χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται το γέμισμα πάνω από τη μέση κυρίως για να να μην μπλοκαριστεί η βαλβίδα σε περίπτωση δημιουργίας αφρού. Σημαντικό είναι επίσης το σχολαστικό καθάρισμα του καπακιού και του λάστιχου μετά από κάθε χρήση. Σημαντικό για την ασφάλεια είναι και το σωστό μέγεθος της χύτρας. Ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού καλό θα είναι να επιλέξουμε και το κατάλληλο μέγεθος χύτρας ταχύτητας. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι για 2-3 άτομα κατάλληλο μέγεθος είναι τα 6 lt, για 4-5 άτομα τα 8 lt και για έξι άτομα και πάνω τα 10 lt.



Είναι υγιεινό το μαγείρεμα στη χύτρα ταχύτητας:
 Έρευνες των ερευνών έχουν αποδείξει πως όσο αυξάνεται η διάρκεια του μαγειρέματος ενός φαγητού αλλά και η ποσότητα υγρού μέσα στην οποία αυτό μαγειρεύεται, τόσο μεγαλύτερη η απώλεια των θρεπτικών του συστατικών. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες και τα μέταλλα απλά καταστρέφονται ή μένουν μέσα στο υγρό που συνήθως πετιέται. Οι χύτρες ταχύτητας διατηρούν την ποιότητα των πρώτων υλών ακόμα και μετά την παρασκευή τους, καθώς εκείνες μαγειρεύονται πολύ γρήγορα και με μικρή ποσότητα νερού. Τα λαχανικά παραμένουν τραγανά, με ζωηρό χρώμα και διατηρούν την υφή τους, δηλαδή όσο νόστιμα ήταν από την αρχή, τα κρεατικά παραμένουν χυμώδη και δεν σφίγγουν. Με απλά λόγια, το μαγείρεμα στον ατμό υπό πίεση μας εξασφαλίζει πιο υγιεινό και εύγευστο φαγητό, προετοιμασμένο σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας!



Η χύτρα ταχύτητας, λοιπόν προσφέρει πολλά οφέλη στη σύγχρονη καθημερινότητα, η οποία διακρίνεται από αρκετή πίεση χρόνου, και έχει αποδειχτεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά και να ακολουθούνται οι κανόνες του εκάστοτε κατασκευαστή.

***Αν υποπτεύεστε οποιαδήποτε δυσλειτουργία στην χύτρα σας μην επιχειρήσετε να την ''μαστορέψετε'' αλλά αφήστε την να κρυώσει και έπειτα επισκεφθείτε μας για έναν έλεγχο καλής λειτουργίας που δεν κοστίζει απολύτως τίποτα. προτεραιότητα μας η ασφάλεια σας.


Ανακαλύψτε στο Blog μας και άλλα tips για τις οικιακές συσκευές σας προκειμένου να ανακαλύψετε πιθανά προβλήματα και τρόπους αντιμετώπισής τους αλλά και για να αποφύγετε τα περιττά κόστη.

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα