Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Χύτρες Ταχύτητας: 4+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

16.02.2023
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Χύτρες Ταχύτητας: 4+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις





Χύτρα ταχύτητας είναι το μαγειρικό σκεύος που θα γίνει ο σύμμαχός μας στο καθημερινό μαγείρεμα. Το μαγείρεμα στην χύτρα μας εξασφαλίζει λιγότερο χρόνο και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την χύτρα ταχύτητος;


  • Ποια είναι η σωστή χρήση της χύτρας ταχύτητας
  • Τι πρέπει να προσέξουμε αν η χύτρα ταχύτητας δεν αναπτύσσει πίεση.
  • Είναι επικίνδυνες οι χύτρες ταχύτητας;
  • Είναι υγιεινό το μαγείρεμα στη χύτρα;
  • Συντήρηση χύτρας


Τοποθετούμε τις πρώτες ύλες στην χύτρα με λίγο νερό, τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και έπειτα σκεπάζουμε την χύτρα με το καπάκι. Το μαγείρεμα αρχίζει όταν η βαλβίδα ρύθμισης της πίεσης επιτρέπει τη σταθερή απελευθέρωση ατμού με σταθερό θόρυβο σφυρίγματος. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι η βαλβίδα δεν βγάζει ατμό με τον πιο πάνω τρόπο υπάρχει πιθανότητα η βαλβίδα να έχει πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση αρχικά αποσύρουμε άμεσα την χύτρα από την εστία. Έπειτα  θα πρέπει να ελέγξουμε αν η βαλβίδα έχει φθορές, αν ναι θα πρέπει να αντικατασταθεί. Κάθε μάρκα έχει το δικό της ανταλλακτικό βαλβίδας και σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμε διαφορετικά ανταλλακτικά.


Αν ο ατμός απελευθερώνεται σωστά στην συνέχεια, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και υπολογίζουμε τον χρόνο μαγειρέματος που αναφέρεται στη συνταγή. Όταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος μαγειρέματος μπορούμε να ανοίξουμε τη χύτρα ταχύτητας όταν έχει κρυώσει και έχει ελαττωθεί η εσωτερική πίεση [όταν ο δείκτης ασφάλισης ή ο δείκτης έχει κατεβεί εντελώς].

 


Η απουσία πίεσης είναι φυσιολογική κατά τα πρώτα 5 λεπτά. Η θερμοκρασία της χύτρας ταχύτητας εξακολουθεί να αυξάνεται. Εάν όμως συνεχίζει να μην αναπτύσσει πίεση πρέπει να ελέγξουμε:


  • Αν η πηγή θερμότητας είναι ρυθμισμένη στη μέγιστη τιμή,
  • Αν έχει κλείσει σωστά το καπάκι,
  • Αν έχει τοποθετηθεί σωστά το λάστιχο καπακιού της χύτρας και δεν είναι βρώμικο ή παραμορφωμένο. Σε περίπτωση παραμόρφωσης του καπακιού είναι επείγουσα η ανάγκη αντικατάστασης του. Μπορείτε να βρείτε online λάστιχα καπακιού χύτρας ταχύτητας για όλες τις μάρκες και να το αντικαταστήσετε ή εναλλακτικά μπορείτε να επισκεφτείτε το Easy Service Μαραγκόπουλος και οι τεχνικοί μας θα σας βοηθήσουν στην αντικατάσταση του αλλά και στον δωρεάν πλήρη έλεγχο της χύτρας σας.
  • Αν υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο (2 ποτήρια-250ml),
  • Αν έχει ρυθμιστεί σωστά ο διακόπτης πίεσης (βαλβίδα) ,
  • Αν είναι μπλοκαρισμένος ο δείκτης ασφάλισης ή ο δείκτης πίεσης,

 


Σε κάθε περίπτωση, ανατρέχουμε στο φυλλάδιο οδηγιών της χύτρας ταχύτητας.


Οι χύτρες αναπτύσσουν μεγάλη πίεση και χρειάζεται προσοχή στην χρήση τους. Σημαντικό είναι να επιλέγουμε επώνυμες χύτρες ποιότητας που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.

 


Επίσης σημαντικό είναι η καλή συντήρηση της χύτρας . Γενικά, οι σύγχρονες χύτρες ταχύτητας είναι αρκετά ασφαλείς αν πάρετε κάποιες βασικές προφυλάξεις.

 


Οι χύτρες ταχύτητας διατηρούν την ποιότητα των πρώτων υλών ακόμα και μετά την παρασκευή τους, καθώς εκείνες μαγειρεύονται πολύ γρήγορα και με μικρή ποσότητα νερού. Επίσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται της πίεσης οι τοξίνες των τροφίμων καταστρέφονται.

 


Καλό είναι να φροντίζουμε το λάστιχο του καπακιού και την βαλβίδα και να προσέχουμε να είναι πάντα καθαρά και σε καλή κατάσταση. Η αντικατάσταση των ανταλλακτικών της χύτρας δεν κοστίζουν ιδιαίτερα ακριβά δεδομένου ότι γίνεται μετά από κάποια χρόνια χρήσης (ανάλογα με το μοντέλο).

 


Επίσης αλλαγή μπορεί να χρειάζονται και τα λαστιχάκια στις βαλβίδες  και πιο σπάνια να παρατηρηθεί φθορά ή σπάσιμο των χειρολαβών της χύτρας με αποτέλεσμα να χρειάζεται άμεση αλλαγή.

 

 

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για tips και χρήσιμες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές σας τότε κάντε εγγραφή στο Newsletter μας.

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα