Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Η σημασία της ανακύκλωσης

10.12.2022
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Η σημασία της ανακύκλωσης

Η σημασία της ανακύκλωσης


Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας ωθεί να εκσυγχρονιστούμε και να αποκτήσουμε νεότερα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά, είτε πρόκειται για τηλεοράσεις είτε για κινητά τηλέφωνα είτε για οικιακές συσκευές.

Τι κάνουμε όμως, με όσα δεν θέλουμε; Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα κάποιοι πετάνε απερίσκεπτα τις παλιές τους συσκευές στο περιβάλλον.


Οι συσκευές στο τέλος της ζωής τους δεν πρέπει να βρίσκονται μαζί με τα υπόλοιπα ανάμεικτα απορρίμματα του σπιτιού σας. Πρέπει να διαχωρίζονται και να συλλέγονται χωριστά ώστε να τύχουν σωστής διαχείρισης και ανακύκλωσης. Για κάθε συσκευή που αντικαθιστούμε, έχουμε το δικαίωμα να επιστρέψουμε στον προμηθευτή (στο κατάστημά του ή ακόμα και σε άλλη εταιρεία που αναλαμβάνει ανακύκλωση), την παλιά συσκευή για να την διαχειριστεί αναλόγως.


Τι πραγματικά είναι όμως η ανακύκλωση;


Η Ανακύκλωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά. Είναι επίσης μια διαδικασία μετατροπής των βλαβερών υλικών για το περιβάλλον σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά ώστε να γίνει ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον.


Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών, συνιστά ένα μείζον θέμα στη διαδικασία της ανακύκλωσης, δεδομένου πως είναι οι πιο συχνά απορριφθείσες συσκευές του τεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει ο σύγχρονος άνθρωπος στο σπίτι του. Επίσης ένα επιπλέον ζήτημα στην ανακύκλωση αυτών των συσκευών είναι ο όγκος τους (κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, καταψύκτες, φούρνοι μικροκυμάτων, κλιματιστικά, συσκευές μαγειρικής, ηλεκτρικές θερμάστρες, συσκευές ψύξης και θέρμανσης κ.α.). Η ανεξέλεγκτη απόθεση τους είτε δίπλα σε κάδους απορριμμάτων είτε σε χωματερές συμβάλλει στην απευθείας περιβαλλοντική επιβάρυνση με τα επικίνδυνα χημικά στοιχεία και ενώσεις που περιέχουν, σε συνδυασμό με την έμμεση περιβαλλοντική υποβάθμιση που αφορά το αισθητικό κομμάτι καθώς είναι σίγουρα άσχημο να βλέπει κανείς πεταμένα ψυγεία, κουζίνες ή πλυντήρια στο φυσικό περιβάλλον ή ακόμα και σε αστικό δρόμο δίπλα σε κάδο απορριμμάτων.


Όμως αυτές οι συσκευές, ανεξάρτητα του όγκου τους (πιστολάκια, αποχυμωτές, μηχανές παρασκευής φραπέ, μίξερ, συμβατικοί λαμπτήρες, ηλεκτρικές σκούπες κ.α.) μπορούν με κατάλληλη διαχείριση να αξιοποιηθούν, αφού διαθέτουν χρήσιμα εξαρτήματα που μπορούν να προστεθούν σε καινούργιες συσκευές. Επίσης διαθέτουν μέταλλα και ορυκτές πρώτες ύλες που μπορούν με την κατάλληλη επεξεργασία να επαναχρησιμοποιηθούν.


Οι ηλεκτρικές συσκευές που λόγω βλάβης ή παλαιότητας δεν μπορούν να λειτουργήσουν δεν πρέπει να απορρίπτονται μαζί με τα συνήθη απορρίμματα, επειδή στα επιμέρους τμήματά τους περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο, βρωμιούχες επικίνδυνες ενώσεις και πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες. Τα μέταλλα αυτά αν απελευθερωθούν στο περιβάλλον και διεισδύσουν στο νερό μπορούν να καταστούν πολύ επικίνδυνα και να διαταράξουν την φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Επίσης περιέχονται οργανικές "αρωματικές" ενώσεις (σε πυκνωτές και σε άλλα μέρη). Όπως και στις ηλεκτρονικές συσκευές οι ενώσεις αυτές αν απελευθερωθούν στο νερό ή στον αέρα, θεωρούνται εξαιρετικά καρκινογόνες.


Οφέλη ανακύκλωσης:


1.    Απαιτεί λιγότερη ενέργεια και επομένως εκπέμπονται και μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.


2.    Εξοικονομεί χρόνο και χρήματα με την αντικατάσταση των συσκευών από άλλες χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης

3.    Δίνει ευκαιρίες για την ανάπτυξη ερευνητικών και επαγγελματικών καινοτομιών με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και το
περιβάλλον.

4.    «Κρατάει» μακριά απόβλητα που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο κ.λπ. με επικίνδυνες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

5.    Αξιοποιεί αποδοτικότερα τους φυσικούς πόρους της χώρας μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε. για την ομαλή μετάβαση της οικονομίας.


Πως ανακυκλώνουμε;


Λαμπτήρες

Οι λαμπτήρες συλλέγονται για ανακύκλωση σε ειδικούς κάδους στα σημεία πώλησης λαμπτήρων. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως (κοινοί λαμπτήρες) δεν ανακυκλώνονται.

Συσκευές Μεγάλου μεγέθους Τις ηλεκτρικές συσκευές μεγαλύτερου μεγέθους, όπως τα ψυγεία, μπορούμε να τις παραδώσουμε στις εταιρείες από τις οποίες αγοράζουμε  την καινούργια μας συσκευή. Εάν δεν μπορούμε να τις μεταφέρουμε εκεί, μπορεί η εταιρεία να αναλάβει τη μεταφορά για λογαριασμό μας, χρεώνοντάς μας ίσως ένα ποσό για τη μεταφορά.

Ακριβώς αυτήν την έννοια έχει και το σύμβολο που βρίσκεται πάνω στις συσκευές ή πάνω στις συσκευασίες τους. Είναι το σύμβολο που δείχνει ότι απαγορεύεται η απόρριψη των παλιών συσκευών στους κοινούς κάδους των σκουπιδιών και θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά.


Ποιες συσκευές ανακυκλώνονται;


Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κλπ.), μικροσυσκευές (κλιματιστικά, φωτιστικά είδη, συσκευές τηλεπικοινωνίας κλπ.), προϊόντα εικόνας και ήχου, εξοπλισμοί πληροφορικής, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία και παιχνίδια, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου, καθώς και συσκευές αυτόματης διανομής.

Σε όλα αυτά μπορείτε τώρα να δώσετε μια «δεύτερη ευκαιρία ζωής». Μην τα πετάτε στα σκουπίδια.


Σημαντικές οδηγίες για τις συσκευές

1. Μη σπάτε ποτέ τους λαμπτήρες 2. Μη σπάτε τους φακούς των τηλεοράσεων ή άλλων οθονών.
3. Μην καταστρέφετε τα συστήματα ψύξης ψυγείων και κλιματιστικών
4. Διατηρείτε τις συσκευές σε καλή κατάσταση.
5. Μη βγάζετε από τις συσκευές εξαρτήματα που δεν θα χρειαστείτε.
6. Παραδώστε τις συσκευές στα σημεία συλλογής που σας υποδεικνύονται στην περιοχή σας.



Αν θέλετε να ενημερώνεστε για tips και χρήσιμες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές σας τότε κάντε εγγραφή στο Newsletter μας.

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα