Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Ηλεκτρική Σκούπα: έξυπνες συμβουλές για να κάνεις τη σωστή επιλογή!

09.02.2024
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρική Σκούπα: έξυπνες συμβουλές για να κάνεις τη σωστή επιλογή!


Η ηλεκτρική σκούπα είναι ο απόλυτος σύμμαχος για να διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό, αφού μας βοηθάει να απαλλαγούμε από την ανεπιθύμητη σκόνη. Τι κάνουμε, όμως, όταν έρχεται η ώρα να αγοράσουμε μια καινούρια σκούπα; Σκούπες με σακούλα ή χωρίς, Stick ή ρομπότ; Με τόσες επιλογές, πώς μπορούμε να επιλέξουμε την καταλληλότερη για το δικό μας σπίτι;


  • Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε τους τύπους σκούπας:

  • Κλασικές ηλεκτρικές σκούπες (με σακούλα): Οι γνωστές σε όλους ηλεκτρικές σκούπες με σακούλα. Είναι μακράν η καλύτερη επιλογή για όσους υποφέρουν από αλλεργίες και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού. Διαχωρίζουν πλήρως ακάρεα και λοιπά αλλεργιογόνα από τον χειριστή της σκούπας κατά τη λειτουργία της, ακριβώς χάρη στην ύπαρξη της σακούλας. Επιπρόσθετα, όταν έρθει η ώρα της αλλαγής σακούλας, η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται με μία κίνηση χωρίς  να χρειαστεί να έρθουμε σε επαφή με το περιεχόμενό της.
  • Κλασικές ηλεκτρικές σκούπες (με κάδο): Οι σκούπες χωρίς σακούλα εξοικονομούν χρήματα και εξασφαλίζουν ότι δε θα ξεμείνουμε ποτέ από σακούλες. Όμως, απαιτούν συνήθως περισσότερη φροντίδα καθαρισμού και/ή αντικατάστασης φίλτρων. Επιπλέον, η διαδικασία αδειάσματος του κάδου μπορεί να μην ταιριάζει στον καθένα, ειδικά σε ανθρώπους με ευαισθησία ή αλλεργία στη σκόνη ή τα μικροσωματίδια.
  • Κυκλωνικές ηλεκτρικές σκούπες: Την εμφάνιση τους στην αγορά κάνουν και την τελευταία δεκαετία οι κυκλωνικές και πολυκυκλωνικές ηλεκτρικές σκούπες. Σε αντίθεση με τις κλασικές, λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο αναρρόφησης και δεν συλλέγουν την σκόνη σε σακούλα αλλά σε κάδο. Διαθέτουν κυκλώνες οι οποίοι στροβιλίζουν τον αέρα που εισέρχεται στη σκούπα και με την  φυγόκεντρο δύναμη διαχωρίζεται η σκόνη από τον αέρα, η οποία και καταλήγει στον κάδο. Τα μοντέλα που διαθέτουν έναν κυκλώνα ονομάζονται κυκλωνικές, ενώ αυτές με 2 ή και περισσότερους κυκλώνες ονομάζονται πολυκυκλωνικές.
  • Ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες:  Το συγκεκριμένο είδος σκούπας έχει γίνει το πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε να τη συνδέσουμε με το κινητό και να την προγραμματίζουμε να σκουπίζει, ακόμα κι όταν εμείς δεν βρισκόμαστε εκεί . Έχει αισθητήρες και μπορεί να καταλάβει τις γωνίες του σπιτιού καθώς και να χαρτογραφήσει όλο το σπίτι, έτσι ώστε να μην  της ξεφύγει ούτε ένα δωμάτιο. Είναι πολύ πρακτική και πραγματικά μπορεί μας γλιτώσει  πολύ χρόνο από το σκούπισμα του σπιτιού.
  • Όρθιες ηλεκτρικές σκούπες (Upright ή Stick): Είτε επαναφορτιζόμενες είτε με καλώδιο, οι όρθιες σκούπες γνωστές και ως Upright ή Stick, προσφέρουν μια πιο εύχρηστη και γρήγορη λύση στο καθάρισμα. Ο σχεδιασμός και (συνήθως) το μικρότερο τους βάρος τις δίνουν μια επιπλέον ευελιξία στην καθαριότητα αλλά και στην αποθήκευση. Παρόλα αυτά, διαθέτουν μικρότερη χωρητικότητα σε κάδο ή σακούλα και περιορισμένη αυτονομία (στα μοντέλα με επαναφορτιζόμενη μπαταρία).


  • Ενεργειακή Ετικέτα:

Η  Ευρωπαϊκή ενεργειακή ετικέτα είναι πλέον υποχρεωτική σε κάθε ηλεκτρική σκούπα που πωλείται στην Ευρώπη και σε αυτή αναγράφονται: οι κατηγορίες απόδοσης (A – G), η μέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας, τα επίπεδα θορύβου και ισχύος, η κατηγορία εκπομπής σκόνης αλλά και οι κατηγορίες καθαρισμού για χαλιά ή και σκληρές επιφάνειες. - οπότε ενημερωνόμαστε σίγουρα και για αυτά τα χαρακτηριστικά!


  • Ενεργειακή απόδοση: Η ενεργειακή απόδοση μιας ηλεκτρικής σκούπας καθορίζεται ανάλογα με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας αλλά και την ονομαστική ισχύ. Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας (kWh/έτος) έχει υπολογιστεί με ένα προκαθορισμένο αριθμό ενεργειών καθαρισμού (50 το χρόνο) σε προκαθορισμένη επιφάνεια (87τμ), το οποίο προφανώς εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η συμπεριφορά του χρήστη, την συχνότητα καθαρισμού και την ρύπανση της επιφάνειας. Η υψηλότερη επιτρεπτή τιμή είναι τα 62 kWh/έτος και αντιστοιχεί στην κατηγορία G, ενώ η μέγιστη επιτρεπτή ισχύς είναι τα 1600 Watt  και αντιστοιχεί στην κατηγορία G. Οι ηλεκτρικές σκούπες με ισχύ μικρότερη των 850W είναι ενεργειακής απόδοσης A.
  • Απόδοση καθαρισμού σε σκληρό δάπεδο και χαλί: Οι δύο αυτές κατηγορίες προσδιορίζουν την απορροφητικότητα της σκούπας σε σκληρό δάπεδο και χαλιά. Για τα σκληρά δάπεδα, η ελάχιστη ικανότητα απορρόφησης είναι το 95% (Κατηγορία G) και μπορεί να φτάσει έως και 111% στην κατηγορία Α (κυρίως χάρη στα ειδικά μηχανοκίνητα πέλματα αλλά και πέλματα με πλάγια απορρόφηση). Στα χαλιά η ελάχιστη ικανότητα απορρόφησης είναι 71% (Κατηγορία G) και 91% και άνω για την Κατηγορία Α. Όπως και στα δάπεδα, η ικανότητα απορρόφησης στα χαλιά εξαρτάται και από τα ειδικά πέλματα με τα οποία διαθέτουν πολλές ηλεκτρικές σκούπες.
  • Επανεκπομπή σκόνης: Αυτός ο δείκτης μετράει το ποσοστό σκόνης που απορροφάει η σκούπα από σκληρό δάπεδο. Για την ακρίβεια, μετράει το ποσοστό της σκόνης που επανεκπέμπεται από την σκούπα πίσω στον αέρα. Είναι ένα σημαντικό κριτήριο στην επιλογή της ηλεκτρικής σκούπας, καθώς όσο μικρότερη είναι επανεκπομπή της σκόνης και των σωματιδίων, τόσο λιγότερη είναι και η σκόνη που θα μένει στην ατμόσφαιρα του χώρου. Πιο συγκεκριμένα, , η επανεκπομπή σκόνης στην κατηγορία Α είναι 0,02% και της κατηγορίας G στο 1%. Σε αυτό βέβαια έχει σημασία και το είδος του φίλτρου που βρίσκεται στην σκούπα.
  • Επίπεδα θορύβου: Με απλά λόγια, είναι ο θόρυβος που παράγεται από την ηλεκτρική σκούπα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της, υπολογισμένος σε ντεσιμπέλ (dB). Συνεπώς, όσο πιο αθόρυβη η λειτουργία, τόσο πιο ευχάριστο και ξεκούραστο το καθάρισμα, όχι μόνο για τον χρήστη αλλά και τους γύρω του. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το επίπεδο θορύβου να μην ξεπερνάει τα 80dB, ενώ στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα μοντέλα με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου (από 58dB).
  • Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι:


  • Τα εξαρτήματα που περιλαμβάνει η σκούπα: Αρκετά μοντέλα περιλαμβάνουν στην συσκευασία τους διάφορα εξαρτήματα τα οποία επεκτείνουν τις χρήσεις της ηλεκτρικής σκούπας. Αυτό συνήθως είναι κάτι που χρειάζεται να προσέχουν και όσοι έχουν κατοικίδια.
  • Τον τύπο των φίλτρων: Υπάρχουν πολλοί τύποι φίλτρων τα οποία συγκρατούν την σκόνη από τον εκπεμπόμενο αέρα και μπορούν να είναι πλενόμενα ή να χρειάζονται αντικατάσταση μετά από ορισμένη χρήση. Το συνηθέστερο είναι το HEPA (High Efficiency Particulate Air) το οποίο με τη σειρά του έχει διάφορες διαβαθμίσεις σχετικά με την αποδοτικότητα του (HEPA 12, HEPA 13 κλπ). Συνεπώς, η επιλογή ενός μοντέλου με το πιο αποτελεσματικό φίλτρο (σε συνδυασμό με την τάξη επανεκπομπή σκόνης της) είναι πολύ σημαντική για άτομα με αλλεργίες, μικρά παιδιά αλλά γενικότερα εάν θέλουμε η ποιότητα του αέρα που επανεκπέμπεται να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη.
  • Το μήκος του καλωδίου: Η μεγαλύτερη ακτίνα δράσης της σκούπας (μήκος καλωδίου + μήκος σωλήνα) σημαίνει λιγότερες αλλαγές πρίζας και κατά συνέπεια πιο εύκολο και γρήγορο καθάρισμα.
  • Ρύθμιση της απορροφητικότητας: Μεγαλύτερος έλεγχος σε πιο απαιτητικό καθάρισμα αλλά και μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.

  • Προστατευτικά σε ρόδες και πλαϊνά: Αποτροπή φθορών σε δάπεδο και έπιπλα, ευκολότερη κίνηση.
  • Λαβή: Ευκολότερος έλεγχος της σκούπας για ρύθμιση της απορροφητικότητας από το χερούλι για πιο ξεκούραστη χρήση.
  • Ειδοποιήσεις: Οι ενδείξεις γεμάτης σακούλας και κάδου, καθαρισμού φίλτρου ή και φωτεινές ενδείξεις ισχύος.

  • Εγγύηση: Ενημερωνόμαστε για τη διάρκεια της εγγύησης της συσκευής και τη διαδικασία σε περίπτωση βλάβης.
  • Τιμή: Από τα πιο σημαντικά κριτήρια για την αγορά οποιασδήποτε συσκευής είναι το κόστος. Συνεπώς, θα πρέπει να έχουμε ορίσει από πριν το budget μας, προκειμένου να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ακολουθώντας τα παραπάνω tips και  κάνοντας μια ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς θα μπορέσουμε να βρούμε τη σκούπα που ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες μας!

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα