Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Οδηγός Αγοράς Κλιματιστικού: Τι να προσέξω

13.06.2023
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Οδηγός Αγοράς Κλιματιστικού: Τι να προσέξω


Σε όλα τα σπίτια και σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους υπάρχει πλέον ένα κλιματιστικό.

Είναι μια συσκευή που πλέον είναι απαραίτητη σε όλους τους χώρους, είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι, και καλό είναι να επενδύσουμε τα χρήματα μας σε μια σωστή αγορά κλιματιστικού γιατί δεν πρόκειται να το αντικαταστήσουμε σύντομα.


Τι πρέπει να προσέξουμε για να κάνουμε μια σωστή αγορά κλιματιστικού?


1. Τι είδος κλιματιστικού χρειαζόμαστε?

Υπάρχουν πολλά είδη κλιματιστικών και είναι κατάλληλα για διαφορετικές ανάγκες.

Ένα είδος κλιματιστικού είναι το κλιματιστικό τοίχου που είναι και ο πιο συνηθισμένος τύπος air-condition. Αποτελείται από δύο μονάδες:

Την εσωτερική και την εξωτερική, που συνδέονται μεταξύ τους μέσω μίας οπής στον τοίχο. Έχε κατά νου ότι η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να τοποθετείται σε τέτοιο σημείο, ώστε το μήκος των σωληνώσεων να μην ξεπερνά το μήκος που υποδεικνύει ο κατασκευαστής.

Η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει από τεχνικό. Ως συνήθως αυτού  του τύπου κλιματιστικά χρησιμοποιούνται σε σχετικά μικρούς προς μεσαίους χώρους.


Επίσης υπάρχουν και τα φορητά κλιματιστικά. Αυτά τα κλιματιστικά είναι χωρίς εξωτερική μονάδα και διαθέτουν ροδάκια για να μεταφέρονται εύκολα. Για να λειτουργήσουν, απαιτείται η επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο σωλήνας εξάτμισης θα πρέπει να περάσει από κάποιο ανοιχτό παράθυρο ή πόρτα. Είναι κατάλληλα για μικρούς χώρους όπου η εγκατάσταση κλιματιστικού είναι δύσκολη.


Τέλος είναι τα Επαγγελματικά Κλιματιστικά τα οποία είναι σχεδιασμένα  για επιχειρήσεις ή για μεγάλους χώρους που συνήθως φιλοξενούν πολλά άτομα. Παρ’ όλα αυτά μπορούν να επιλεχθούν και για οικιακή χρήση αν τα τ.μ είναι πολλά και η δράση ενός κοινού κλιματιστικού δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του χώρου.



2. Τι Ονομαστική Απόδοση (BTU) έχει το κλιματιστικό που θα επιλέξουμε?

Σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την επιλογή του κλιματιστικό μας είναι η ισχύς ή αλλιώς ονομαστική απόδοση. Μετριέται σε BTU (British Thermal Unit) και δείχνει το πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα μπορεί να δημιουργήσει την επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο.


Η ονομαστική απόδοση είναι σημαντικό στοιχείο γιατί επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα ένα κλιματιστικό χαμηλότερης ισχύος από την απαιτούμενη θα πρέπει να λειτουργεί περισσότερη ώρα ή με μεγάλη ένταση, ώστε να καταφέρει τελικά το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αντίστοιχα, ένα κλιματιστικό με υπερβολικά μεγάλη ισχύ, θα χρειαστεί να το ανοιγοκλείνουμε συχνά μέσα στη μέρα, κάτι το οποίο καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτή που πραγματικά χρειάζεται.
Ένας πρακτικός τρόπος για να βρεις το ιδανικό κλιματιστικό από πλευράς BTU είναι η συσχέτιση BTU και τετραγωνικών μέτρων. 


3. Τι Ενεργειακή Κλάση έχει?

Η ενεργειακή κλάση δείχνει το πόσο οικονομικά λειτουργεί ένα κλιματιστικό και κυμαίνεται από Α+++ (περισσότερο αποδοτικό) έως και D (λιγότερο αποδοτικό).

 Σχεδόν σε όλα τα μοντέλα συναντάμε δύο επίπεδα ενεργειακής κλάσης.

Το ένα αναφέρεται στη λειτουργία ψύξης και το άλλο στη λειτουργία θέρμανσης.

Καλό είναι να φροντίσουμε να επιλέξου ένα κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ώστε ακόμα κι αν το έχεις σε λειτουργία όλη μέρα αυτό να μην επιβαρύνει τα οικιακά σου έξοδα.

Η ενεργειακή κλάση αναγράφεται υποχρεωτικά στην ενεργειακή ετικέτα του προϊόντος, στην οποία μπορούμε να βρούμε κι άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία της συσκευής.


4. Τι Επίπεδα Θορύβου (dB) έχει?

Το κλιματιστικό είναι μία οικιακή συσκευή που λειτουργεί πολλές ώρες μέσα στη μέρα χειμώνα-καλοκαίρι. Όσο πιο αθόρυβο είναι λοιπόν, τόσο το καλύτερο. Και ειδικά αν προορίζεται για την κρεβατοκάμαρα… άλλος ένας λόγος παραπάνω που δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψουμε τα dB θορύβου!

Στα σύγχρονα κλιματιστικά η στάθμη θορύβου κυμαίνεται από 40dB έως και 65dB – όσο λιγότερα τα dB, τόσο πιο αθόρυβη και η λειτουργία. Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα μοντέλα που θα βρούμε στην αγορά ενσωματώνουν πρόσθετες λειτουργίες αθόρυβης λειτουργίας που χαμηλώνουν ακόμα περισσότερο τα dB όποτε το θελήσουμε (πχ την ώρα του ύπνου).


Tip:
Τα inverter κλιματιστικά προσαρμόζουν αυτόματα την ισχύ στη θερμοκρασία του χώρου, ενώ μόλις φτάσουν το επιθυμητά επίπεδο, χαμηλώνουν στροφές, για να το διατηρήσουν σταθερό. Αυτό καθιστά τη λειτουργία τους πιο αποδοτική, οικονομική και αθόρυβη σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα.

Τέλος ανεξάρτητα από την μάρκα τον τύπο του κλιματιστικού σας ένα από τα πλέον σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι η σωστή συντήρησή του και κυρίως ο σωστός καθαρισμός του.


Σε εμάς θα βρείτε άμεσα και οικονομικά το καθαριστικό που ταιριάζει για την περίπτωσή σας.


Να θυμάστε ότι το κλιματιστικό  όπως και όλες οι συσκευές σας όταν δεν συντηρούνται σωστά   στατιστικά εμφανίζουν πολύ περισσότερες δυσλειτουργείες και βλάβες από ότι ένα σωστά συντηρημένο μηχάνημα.


Αν θέλετε να ενημερώνεστε για tips και χρήσιμες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές σας τότε κάντε εγγραφή στο Newsletter μας.





Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα