Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

​​Οι 5 βασικότερες αιτίες που δεν λειτουργεί η κουζίνα σας​

28.12.2021
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
​​Οι 5 βασικότερες αιτίες που δεν λειτουργεί η κουζίνα σας​



Η ηλεκτρική κουζίνα αποτελεί ίσως τη βασικότερη συσκευή σε ένα σπίτι καθώς ο ρόλος της στην καθημερινότητά μας είναι καθοριστικός αφού είναι η συσκευή που θα ετοιμάσουμε το φαγητό μας. Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο οπότε μια βλάβη της μπορεί να προκαλέσει πανικό. Για να σας βοηθήσουμε λοιπόν να επιλύσετε το πιθανό πρόβλημα, συγκεντρώσαμε τις πιο βασικές αιτίες και σας τις παραθέτουμε μαζί με κάποια tips για άμεση αντιμετώπιση:


1. Δεν ανάβει το φωτάκι του φούρνου
Ένα από τα πιο συνήθη προβλήματα της ηλεκτρικής μας κουζίνας είναι όταν γυρνάμε τους διακόπτες και το λαμπάκι δεν ανάβει. Σε αυτή την περίπτωση και αφού βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος λειτουργεί κανονικά, αυτό που θα χρειαστεί είναι απλά να αντικαταστήσετε τον καμμένο λαμπτήρα. Βρίσκετε έναν λαμπτήρα συμβατό με το μοντέλο της ηλεκτρικής σας κουζίνας και τον αντικαθιστάτε χωρίς την βοήθεια τεχνικού.
Tip:
Για να αφαιρέσετε το κάλυμμα της λυχνίας χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να έχετε καλύτερη λαβή και περιστρέψτε το αντίθετα από την φορά περιστροφής του ρολογιού. Είναι κάτι που θα σας δυσκολέψει ίσως λόγω της λιπαρότητας του καλύμματος, αλλά με την πετσέτα θα ξεβιδώσει σίγουρα.
Προσοχή μην χρησιμοποιήτε ακατάλληλους για φούρνους λαμπτήρες καθώς λόγω υψηλών θερμακρασιών θα προκαλέσουν ζημιές.


2. Η κουζίνα δεν αντιδρά και δεν δουλεύει καθόλου
Ένα ακόμη συχνό πρόβλημα με τις ηλεκτρικές κουζίνες είναι να μην δουλεύει καθόλου. Προτού καλέσετε τον τεχνικό, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να έχει πέσει κάποια ασφάλεια ή να έχει χαλάσει το καλώδιο ή η πρίζα. Οι ηλεκτρικές κουζίνες θεωρούνται από τις βαριές ηλεκτρικές συσκευές κι έτσι πολύ συχνά οδηγούν στην πτώση ή ακόμη και στο κάψιμο κάποιας ασφάλειας.
Ένα ακόμα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα είναι να έχει απορυθμιστεί το ρολόι! Στις περισσότερες κουζίνες αν το ρολόι δεν είναι ρυθμισμένο σε μια οποιαδήποτε ώρα τότε ο φούρνος είναι πολύ πιθανό να μην λειτουργεί. Φαινόμενο που συμβαίνει κυρίως μετά από μια διακοπή ρεύματος.
Αφού βεβαιωθείτε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει τότε είναι η ώρα να καλέσετε τον τεχνικό .


3. Ο φούρνος ανάβει κανονικά αλλά δεν ζεσταίνει το φαγητό
Πολλές φορές συμβαίνει να ανάβουμε τον φούρνο και να ανάβει κανονικά αλλά να μην ζεσταίνει το φαγητό. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να έχουν σκαλώσει οι διακόπτες. Αρχικά ανοιγοκλείστε 2-3 φορές τους διακόπτες του προγράμματος και της θερμοκρασίας μήπως και καταφέρετε από μόνοι μας να επιδιορθώσετε το πρόβλημα. Αν δεν καταφέρετε τίποτα με αυτό τον τρόπο τότε η πιο πιθανή αιτία είναι ο θερμοστάτης. Εδώ είναι απαραίτητη η βοήθεια του τεχνικού για να σας αντικαταστήσει τον θερμοστάτη.


4. Δεν δουλεύει ο αέρας στην κουζίνα
Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι να μην δουλεύει ο αέρας στην κουζίνα ενώ αλλά προγράμματα να δουλεύουν κανονικά. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα εστιάζεται στο μοτέρ/φτερωτή της κουζίνας που μεταφέρει σωστά τον αέρα στο εσωτερικό της. Για να διαπιστώσετε ότι όντως εκεί είναι το πρόβλημα προγραμματίζετε την κουζίνα στον αέρα και ελέγχετε αν η φτερωτή δουλεύει κανονικά. Εάν η φτερωτή δεν δουλεύει τότε χρειάζεται αντικατάσταση του μοτέρ, διαφορετικά είναι πολύ πιθανόν το πρόβλημα να βρίσκεται στην αντίσταση του αέρα και να χρειάζεται η άμεση αντικατάσταση της.
Tip:
Πολύ συχνά οι φτερωτές σκουριάζουν με την πάροδο του χρόνου. Πράγμα που δημιουργεί δυσλειτουργία στην συσκευή αλλά είναι και βλαβερό για εμάς καθώς τα ρινίσματα παρασύρονται και πιθανόν πέφτουν στο φαγητό μας. Αν διαπιστώσετε ότι ο φούρνος σας έχει σκουριασμένη την φτερωτή φροντίστε για την άμεση αλλαγή της.


5. Βραχυκύκλωμα κουζίνας
Εάν η κουζίνα σας ρίχνει τις ασφάλειες του σπιτιού ή το ρελέ ηλεκτροπληξίας τότε έχετε βραχυκύκλωμα στην κουζίνα σας.
Η βασικότερη αιτία της συγκεκριμένης βλάβης είναι οι αντιστάσεις. Η έντονη χρήσης τους, μετά το πέρασμα του χρόνου, προκαλεί φθορές και πιθανόν να τρυπήσουν. Η αλλαγή των αντιστάσεων θα επιδιορθώσει άμεσα το πρόβλημα και θα καταστήσει και πάλι την συσκευή σας πλήρως λειτουργική με πολύ χαμηλότερο κόστος από την πλήρη αντικατάστασή της.
Επίσης, πολλές φορές κατά την διάρκεια του καθαρισμού του φούρνου ή ακόμα και των εστιών, ιδίως όταν πρόκειται για μαντεμένιες, δημιουργούν πολύ υγρασία με αποτέλεσμα αυτή η υγρασία να έχει πάει στις αντιστάσεις και να γίνεται διαρροή προς την γείωση και να ρίχνει το ρελέ. Για να το διορθώσετε βάλτε τον φούρνο σας να δουλέψει στον αέρα, σε υψηλή θερμοκρασία ώστε να στεγνώσουν οι αντιστάσεις. Αν δεν έχετε αέρα, μπορείτε να το κάνετε με το πιστολάκι ( θα χρειαστεί λίγο περισσότερη ώρα). Γενικά να γνωρίζετε πως δεν πρέπει να καθαρίζετε με βρεγμένο πανί τις αντιστάσεις ή τις μαντεμένιες εστίες.
Tip:
Μετά από κάθε ψήσιμο φροντίστε να αφήνετε λίγο ανοιχτή την πόρτα του φούρνου μας. Αυτό βοηθάει στο να μην μένουν στο εσωτερικό του θαλάμου οι υδρατμοί όπου βραχυκυκλώνουν τις αντιστάσεις αλλά και μακροπρόθεσμα δημιουργούν τρύπες στο θάλαμο!
Ωστόσο η αιτία δεν είναι πάντα οι αντιστάσεις. Το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται σε κάποια καλωδίωση η οποία λόγω φθοράς εμποδίζει την σωστή ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι τέτοιο φυσικά θα ήταν δύσκολο και επικίνδυνο να εξετασθεί από κάποιον χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις για αυτό καλό είναι να καλέσετε έναν τεχνικό.


Ανακαλύψτε στο Blog μας και άλλα tips για τις οικιακές συσκευές σας προκειμένου να ανακαλύψετε πιθανά προβλήματα και τρόπους αντιμετώπισης τους αλλά και για να αποφύγετε τα περιττά κόστη.

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα