Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Οικιακές συσκευές: Tips για να μειώσετε την ενεργειακή τους κατανάλωση

05.08.2022
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Οικιακές συσκευές: Tips για να μειώσετε την ενεργειακή τους κατανάλωση


Στις μέρες μας πολλά νοικοκυριά έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο πώς θα καταφέρουν να μειώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος. Κάθε νέος λογαριασμός ρεύματος είναι και μια καινούργια έκπληξη για κάθε σπίτι!


Ήρθε η ώρα να μάθουμε κάποιους τρόπους για να χρησιμοποιούμε έξυπνα τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές στο σπίτι ώστε να μειώσουμε τα έξοδα. 


Καλό είναι να επιλέγετε συσκευές με μικρή κατανάλωση ρεύματος και με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (Α+++ ή Α) και πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. 


Το επόμενο βήμα είναι να φροντίσετε να χρησιμοποιείτε έξυπνα και σωστά τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση της ενέργειας.



  1. ΚΟΥΖΙΝΑ

Η ηλεκτρική κουζίνα είναι η συσκευή που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια και είναι ίσως η πιο σημαντική οικιακή συσκευή. Τα ακόλουθα θα σας βοηθήσουν ναν μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος κατά τη χρήση της:


●      Φροντίστε τα μαγειρικά σας σκεύη να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού της κουζίνας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, σπαταλάτε 20-30% περισσότερη ενέργεια από την απαιτούμενη.


●      Μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τη χύτρα ταχύτητας, καθώς σας εξοικονομεί έως και 60% ρεύμα και χρόνο.


●      Να σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της όταν βράζετε νερό, καθώς έτσι θα επέλθει πιο γρήγορα ο βρασμός.


●      Προτιμήστε τη χαμηλή φωτιά. Μόλις το φαγητό πάρει μια καλή βράση, μπορείτε να χαμηλώσετε τη φωτιά και να το αφήσετε να σιγοβράζει έως ότου ετοιμαστεί.


●      Κλείστε το μάτι της κουζίνας ή τον φούρνο 5-10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Η θερμοκρασία που ήδη υπάρχει είναι αρκετή για να τελειώσει το μαγείρεμα του φαγητού.


●      Προτιμήστε μια ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες και αυτόματο θερμοστάτη.



 2.ΦΟΥΡΝΟΣ

Για τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη χρήση του φούρνου, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:


●      Ο τακτικός καθαρισμός του φούρνου αυξάνει την απόδοσή του.


●      Η προθέρμανση του φούρνου να γίνεται μόνο για λίγα λεπτά πριν από τη χρήση του και μην τον αφήνετε να καίει άδειος. 


●      Ρυθμίστε τον φούρνο σας στη θερμοκρασία που χρειάζεστε και όχι μεγαλύτερη.


●      Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία του θερμού αέρα για να μαγειρέψετε δύο φαγητά ταυτόχρονα (ένα σε κάθε σχάρα) και μην ανοίγετε άσκοπα την πόρτα όταν είναι σε λειτουργία, γιατί έτσι χάνεται το 20% της θερμότητας. 


●      Αν θέλετε να ζεστάνετε μικρές ποσότητες φαγητού, προτιμήστε μικρή κατσαρόλα με κλειστό καπάκι, αντί να ανάψετε ολόκληρο τον φούρνο. 



3.  ΨΥΓΕΙΟ 

Για τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη χρήση του ψυγείου, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:


●      Φροντίστε το ψυγείο να βρίσκεται μακριά από το καλοριφέρ, την ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και σημεία με πολύ ήλιο.


●      Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή. Έτσι θα αποφύγετε την υπερβολική ψύξη και μπορεί να εξοικονομήσετε έως και 15% ηλεκτρική ενέργεια. 


●      Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του.


●      Τα ψυγεία τελευταίας τεχνολογίας κάνουν αυτόματη απόψυξη. Ωστόσο αν το δικό σας δεν διαθέτει, θα σας συνιστούσαμε να κάνετε μια τακτική απόψυξη, γιατί ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος 30%. Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολλή ώρα ανοιχτή.


●      Ελέγξτε αν το λάστιχο της πόρτας είναι καθαρό και αν εφαρμόζει καλά.


●      Μην τοποθετείτε ζεστά φαγητά στον θάλαμο ψύξης. 


●      Όταν λείπετε (π.χ: εξοχικό) από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάστε το περιεχόμενο του και αφήστε την πόρτα ανοιχτή για να αερίζεται.



4.  ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ

Για τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη χρήση του πλυντηρίου ρούχων, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:


●      Κάντε πρόπλυση μόνο όταν είναι απαραίτητο.


●      Προτιμήστε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για ρούχα χωρίς λεκέδες και προγράμματα μικρής διάρκειας για λιγότερο λερωμένα ρούχα.


●      Μη βάζετε σε λειτουργία ένα μισοάδειο πλυντήριο.


●      Όταν έχει ήλιο, απλώστε τα ρούχα να στεγνώσουν αντί να τα βάζετε στο στεγνωτήριο.


●      Μία καλή λύση είναι να συνδέσετε τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το πλυντήριο για ζεστό νερό. Θα σας οδηγήσει σε έως 55% εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το πλυντήριο.


●      Προτιμήστε να βάζετε πλυντήριο τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και σε οικονομικό πρόγραμμα.

 

 

5.  ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ 

Για τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη χρήση του κλιματιστικού, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:


●      Αν σκέφτεστε να αγοράσετε κλιματιστικό, προτιμήστε ένα υψηλής ενεργειακής κλάσης και inverter. 


●      Ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 26°C και πάνω.


●      Κάντε τακτική συντήρηση στο κλιματιστικό σας για πιο αποδοτική λειτουργία.

 

6.  ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ

Η καλύτερη επιλογή είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Αν όμως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε: 


●      Μην αφήνετε τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.


●      Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.


●      Ανάβετε τον θερμοσίφωνα τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.


 

7.  ΦΩΤΙΣΜΟΣ 

Σημαντικό είναι να μην αφήνετε τα φώτα αναμμένα όταν δεν τα χρειάζεστε  ή όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Επίσης, προτιμήστε το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.



Επιπρόσθετα μπορείτε να αλλάξετε τους κοινούς λαμπτήρες με ειδικές λάμπες χαμηλής κατανάλωσης και με αυτό τον τρόπο θα καταναλώνετε μέχρι και 5 φορές λιγότερο ρεύμα. Ταυτόχρονα, οι ειδικές λάμπες έχουν μέσο όρο ζωής 10 φορές μεγαλύτερο από τις κοινές λάμπες.



8.  ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ (stand-by)

Μην αφήνετε τις συσκευές που δε χρησιμοποιείτε, όπως την τηλεόραση, τον εκτυπωτή, τον φορτιστή, σε κατάσταση αναμονής (stand-by), καθώς και έτσι συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.



Αν θέλετε να ενημερώνεστε για tips και χρήσιμες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές σας τότε κάντε εγγραφή στο Newsletter μας.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα