Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Σκέφτομαι να αγοράσω αφυγραντήρα: πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο για το χώρο μου;

25.01.2024
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Σκέφτομαι να αγοράσω αφυγραντήρα: πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο για το χώρο μου;


Η υγρασία σε τοίχους, παράθυρα ή αρκετές φορές και δωμάτια ολόκληρα, είναι ένα πρόβλημα που αρκετά σπίτια αντιμετωπίζουν ( είτε σε ορισμένες περιόδους είτε και ολόκληρο το χρόνο).

Συνήθως, παρουσιάζεται σε βορινούς τοίχους και ντουλάπες,  στα παράθυρα (σταγόνες νερού), εμφάνιση μούχλας στο λουτρό, σε χώρους που δε θερμαίνονται ή δεν αερίζονται σωστά.

Υπάρχουν επίσης φορές που η υγρασία είναι πρόβλημα μόνο σε ένα δωμάτιο ή χώρο του σπιτιού που είτε δεν είναι μονωμένο σωστά ή υπάρχουν κατασκευαστικές κακοτεχνίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κρύο που αισθανόμαστε να είναι εντονότερο και πιο διαπεραστικό, ενώ παράλληλα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προκαλέσει ζημιές σε τοίχους και ξύλινα έπιπλα.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να κρατήσουμε ισορροπημένη την υγρασία ενός εσωτερικού χώρου;


Η απάντηση είναι απλή: Αφυγραντήρας!

  • Τι είναι ο αφυγραντήρας;

  • Πώς επιλέγουμε τον κατάλληλο αφυγραντήρα;

  • Τύποι αφυγραντήρα:
  • Χρειάζεται καθαρισμό ο αφυγραντήρας;

  • Είναι μόνο για το χειμώνα ο αφυγραντήρας;


Ο αφυγραντήρας είναι η συσκευή που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της υγρασίας σε έναν χώρο. Η χρήση του απαιτείται σε χώρους με αυξημένη σχετική υγρασία, προκειμένου αυτή να ρυθμιστεί στο κατάλληλο επίπεδο (45%-55%), έτσι ώστε να επικρατήσουν άνετες συνθήκες στο χώρο μας και να μην επιβαρύνεται η αναπνευστική μας λειτουργία. Ταυτόχρονα, λόγω της πτώσης της υγρασίας στην ατμόσφαιρα μειώνεται η αίσθηση του κρύου με αποτέλεσμα να γίνεται μείωση και στην χρήση θερμαντικών μέσων κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί το ανθρώπινο σώμα αισθάνεται το κρύο πολύ πιο έντονα όταν υπάρχουν στην ατμόσφαιρα υψηλά επίπεδα υγρασίας. Για παράδειγμα, ένας χώρος με θερμοκρασία 23°C και σχετική υγρασία 80%, είναι πολύ πιο δυσάρεστος από ένα χώρο με 20°C και 50% σχετική υγρασία. Για το λόγο αυτό, με τη ρύθμιση της υγρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα έχουμε μειωμένη αίσθηση του κρύου, και ταυτόχρονα απαιτείται χαμηλότερη θερμοκρασία για να έχουμε ανάλογο αποτέλεσμα στις συνθήκες άνεσης.

Προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τον αφυγραντήρα μας, πρέπει πρωτίστως να κάνουμε τη σωστή επιλογή, ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιού μας. Πιο συγκεκριμένα θα χρειαστεί να συνυπολογίσουμε τα εξής:

  • Τετραγωνικά Σπιτιού: Η σωστή επιλογή, εξαρτάται από τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος, τόσο πιο μεγάλος χρειάζεται να είναι και ο αφυγραντήρας, διαφορετικά δε θα μπορεί να καλύψει το μέγεθος και να ρίξει την υγρασία στο επίπεδο που έχουμε ορίσει.
  • Κλίμα Περιοχής: Τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή διαμονής και τον προσανατολισμό του χώρου. Για παράδειγμα, σπίτια κοντά σε  θάλασσα, σε λίμνη ή σε ορεινή περιοχή, ενδεχομένως να έχουν υψηλότερη υγρασία συγκριτικά με μία περιοχή που δεν επηρεάζεται από υγρό στοιχείο.
  • Κατασκευή Σπιτιού: Τη θερμομόνωση και υγρομόνωση του χώρου,  την ηλικία του διαμερίσματος, την ποιότητα των θερμομονωτικών υλικών και των κουφωμάτων, όπως επίσης, αν υπάρχουν εστιασμένα προβλήματα υγρασίας σε τοίχους ή δωμάτια.
  • Το χώρο για τον οποίο το χρειαζόμαστε: Την επιμέρους θερμοκρασία και τη χρήση των χώρων που θα αφυγράνει. Για παράδειγμα, ένα μπάνιο, μια αποθήκη ή βορινά δωμάτια που δεν αερίζονται συχνά, ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία και μεγαλύτερες ανάγκες αφύγρανσης.

 

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι αφυγραντήρων. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή, οι αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Desiccant) και οι θερμοηλεκτρικοί (Peltier).

  • Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή έχουν παρόμοιο τρόπο λειτουργίας με τα οικιακά κλιματιστικά.  Η συσκευή αναρροφά τον υγρό αέρα του χώρου και συμπυκνώνει την υγρασία στην ειδική ψυχρή διάταξη που διαθέτει, αφαιρώντας έτσι το νερό από τον αέρα. Το νερό συγκεντρώνεται στο δοχείο της συσκευής, ενώ ο αέρας περνάει από ένα δεύτερο θερμαντικό στοιχείο, κι αφού ανέβει η θερμοκρασία του στα αρχικά επίπεδα, τότε επιστρέφει στο χώρο. Ο αφυγραντήρας με συμπιεστή είναι κατάλληλος για ένα σπίτι ή χώρο που θερμαίνεται ικανοποιητικά και διατηρεί τη θερμοκρασία πάνω από τους 15°C όλο το διάστημα της ημέρας.
  • Οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο (Desiccant) χρησιμοποιούν ως μέσο αφύγρανσης τον Ζεόλιθο πού είναι ένα φυσικό ορυκτό πέτρωμα ηφαιστιογενούς προελεύσεως. Ο αέρας που απορροφάται περνάει μέσα από το πορώδες αυτό υλικό το οποίο κατακρατεί την υγρασία. Στη συνέχεια, για να απομακρυνθεί η υγρασία από το ζεόλιθο αυτός θερμαίνεται και το νερό αποθηκεύεται στο δοχείο νερού της συσκευής. Αυτό το είδος αφυγραντήρων είναι κατάλληλο για χρήση σε ένα χώρο, δωμάτιο ή σπίτι όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι πιθανό να πέσει κάτω από τους 15°C.
  • Οι θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες (Peltier), γνωστοί και ως ως mini-αφυγραντήρες κυρίως λόγω μικρών διαστάσεών τους, στηρίζουν τη λειτουργία τους στο θερμοηλεκτρικό φαινόμενο Peltier. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει δυο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο και ανάλογα με τη φορά του ρεύματος το σημείο αυτό είτε θερμαίνεται είτε ψύχεται.

Στους αφυγραντήρες αυτούς,  ο υγρός αέρας που εισέρχεται στη συσκευή αρχικά ψύχεται και με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται η υγρασία και στη συνέχεια θερμαίνεται και αποβάλλεται από τη συσκευή. Τα περισσότερα μοντέλα αυτής της κατηγορίας έχουν δυνατότητα να αφαιρέσουν περίπου 0,5lt - 0,8lt υγρασίας ανά ημέρα, κάτι που όπως είναι αντιληπτό τους καθιστά κατάλληλους αποκλειστικά για πολύ μικρούς χώρους, όπως π.χ. μια ντουλάπα, ένα μικρό WC ή το πλυσταριό.


Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή που επηρεάζει άμεσα την ατμόσφαιρα και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Συνεπώς, η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός του είναι αναγκαία. Κατά κανόνα τοποθετείται στο δάπεδο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα απορροφά όλη τη σκόνη στο πάτωμα με το ενδεχόμενο να φράξει το φίλτρο του. Το φραγμένο φίλτρο επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του αφυγραντήρα, αφού μειώνει την απόδοσή του και αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον, ταλαιπωρεί τα εξαρτήματά του, όπως το συμπιεστή και τον ανεμιστήρα, κάτι που πιθανώς μπορεί να οδηγήσει σε μία σοβαρότερη βλάβη. Ο σωστός καθαρισμός του θα διατηρήσει τη μονάδα σε καλή και ωφέλιμη για την υγεία λειτουργία, ενώ εξασφαλίζει την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και εγγυάται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα μέρη του αφυγραντήρα που απαιτούν την προσοχή μας είναι:

  • Το δοχείο συλλογής νερού
  • Το φίλτρο αέρα
  • Το εξωτερικό μέρος της συσκευής
  • Οι γρίλιες εισαγωγής και εξαγωγής αέρα

Μια συχνή παρανόηση είναι ότι ο αφυγραντήρας είναι μόνο για τους χειμερινούς μήνες του χρόνου. Στην πραγματικότητα μπορούμε να επωφεληθούμε από τη λειτουργία του όλο το χρόνο!

  • Το καλοκαίρι απομακρύνεται η υγρασία, που πολλές φορές μπορεί να δημιουργεί  μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.
  • Το φθινόπωρο καταπολεμά την υγρασία με αποτέλεσμα να έχουμε πιο ζεστό σπίτι, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω θέρμανσης.
  • Το χειμώνα αυξάνει τη θερμοκρασία του δωματίου. Έτσι, η ανάγκη θέρμανσης ελαχιστοποιείται.
  • Την άνοιξη συλλέγει την περιττή υγρασία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η περίοδος που χρειάζεται θέρμανση το σπίτι. Ενώ το κυριότερο, μας βοηθάει να απαλλαγούμε και από τις αλλεργίες!



Αν θέλετε να ενημερώνεστε για tips και χρήσιμες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές σας τότε κάντε εγγραφή στο Newsletter μας.

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα