Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Βλάβες Ψυγείων: Τα 5 Βασικότερα Προβλήματα και η αντιμετώπισή τους

16.05.2022
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Βλάβες Ψυγείων: Τα 5 Βασικότερα Προβλήματα και η αντιμετώπισή τους

Βλάβες Ψυγείων: 5 Βασικότερα Προβλήματα και η αντιμετώπισή τους


Για μικρούς και μεγάλους το ψυγείο στο σπίτι είναι μια από τις αγαπημένες μας οικιακές συσκευές.


Το ψυγείο είναι η μοναδική συσκευή που είναι συνέχεια σε λειτουργία και μας εξυπηρετεί.


Όπως όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και το ψυγείο είναι λογικό μετά από κάποια χρόνια αδιάκοπης χρήσης, να παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα. Κάποια από αυτά υποδεικνύουν σοβαρή βλάβη και απαιτούν τη συνδρομή ενός έμπειρου τεχνικού, ενώ ορισμένα άλλα λύνονται εύκολα και άμεσα από εσάς.



Ας δούμε πέντε από τα πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζονται στο ψυγείο μαζί με τις πιθανές αιτίες και λύσεις τους.


1.    Τρέχει νερό από το ψυγείο


Όταν το ψυγείο βγάζει νερά, θα πρέπει να επιδιορθωθεί άμεσα, γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι σοβαρό.

Οι λόγοι που αυτό συμβαίνει είναι είτε επειδή το σωληνάκι παροχής νερού έχει τρυπήσει (αν πρόκειται για ψυγείο που βγάζει νερό ή παγάκια) ή οφείλεται στην αποστράγγιση της απόψυξης από υπολείμματα τροφίμων.

Στην πρώτη περίπτωση το ιδανικό είναι να αντικαταστήσετε πολύ εύκολα το σωληνάκι που συνδέει το ψυγείο με την παροχή του νερού.

Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να αφαιρέσετε τα συρτάρια της κατάψυξης ή το τελευταίο συρτάρι στη συντήρηση (διαφέρει η θέση από ψυγείο σε ψυγείο), να εντοπίσετε την οπή αποστράγγισης και να την καθαρίσετε.

Επίσης,  στα ψυγεία με παροχή κρύου νερού μπορεί να παρατηρήσετε διαρροή νερού στο κάτω μέρος, εκεί όπου φυλάσσονται τα λαχανικά ή ακόμα και στο πάτωμα. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρχει διαρροή στη βαλβίδα ή στην  δεξαμενή αποθήκευσης νερού. Θα το καταλάβετε αν δείτε ότι το νερό τρέχει την ώρα που βάζετε νερό στο ποτηράκι. Πρόκειται για κάτι απλό που μπορεί να αντικατασταθεί πολύ εύκολα.

Τέλος, ελέγξτε και τη στεγανοποίηση της πόρτας καθώς αν δεν σφραγίζει σωστά ο ατμοσφαιρικός αέρας που μπαίνει μέσα υγροποιείται και τρέχει χαμηλά στο ψυγείο σας.


2.    Το ψυγείο παγώνει τα τρόφιμα


Πολλές φορές ανοίγοντας το ψυγείο για να πάρετε κάποιο φαγητό αντικρίζετε παγωμένα τρόφιμα.

Η έλλειψη στεγανοποίησης της πόρτας αποτελεί ένα βασικό παράγοντα συνεχούς λειτουργίας της συσκευής με αποτέλεσμα το ψυγείο να παγώνει τα τρόφιμα.

Ελέγξτε περιμετρικά το λάστιχο της πόρτας και βεβαιωθείτε ότι πατάει παντού σωστά χωρίς κενά. Αν όχι πρέπει να φροντίσετε για την άμεση αντικατάστασή του.

Επιπλέον, θα πρέπει να κάνετε έλεγχο της ποσότητας τροφίμων που υπάρχουν εντός του ψυγείου. Ιδανικά πρέπει να αποφεύγετε να βρίσκονται στα ράφια υπερβολικά πολλά τρόφιμα ή πολύ λίγα και ιδανικά  να μην βρίσκονται κολλημένα στην πλάτη του ψυγείου.

Όμως οι έλεγχοι δε σταματούν εκεί. Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι μια δυσλειτουργία στον θερμοστάτη. Αν σε όλες τις θέσης επιλογής της θερμοκρασίας τα τρόφιμα παγώνουν τότε θα πρέπει να προχωρήσετε στην αντικατάσταση του θερμοστάτη.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν άμεσα στην οικονομία ρεύματος όταν λειτουργούν σωστά οπότε καλό θα ήταν να μην τα παραβλέπετε.


3.    Το ψυγείο κάνει θόρυβο



Συχνά,  πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι το ψυγείο κάνει κάποιον ασυνήθιστο θόρυβο. Είναι λογικό το ψυγείο, όταν λειτουργεί, να κάνει έναν χαμηλό και μονότονο ήχο, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να φανερώνει σοβαρή βλάβη. Πριν φυσικά ανησυχήσετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο πατάει καλά στο δάπεδο και δεν κάνει συντονισμό με κάποιο εξωτερικό ή εσωτερικό αντικείμενο.
Οι κυριότεροι λόγοι θορύβου στο ψυγείο είναι ότι κάποιος ανεμιστήρας (του συμπιεστή ή του εξατμιστή) έχει σπάσει ή περιβάλλεται από πάγο. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η αλλαγή του πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί διαφορετικά ο κρύος αέρας δεν θα κυκλοφορεί αποτελεσματικά στο ψυγείο, ενώ ενδέχεται να υπερθερμανθεί και ο συμπιεστής.

Δυστυχώς, αν ο θόρυβος είναι πολύ λεπτός και σε υψηλή συχνότητα, συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με δυσλειτουργία του μοτέρ ή της κυκλοφορίας του ψυκτικού υγρού. Με την έγκαιρη επέμβαση τεχνικού, μπορεί να προλάβετε τη βλάβη πριν οδηγήσει στην ολική καταστροφή του.


4.    Το ψυγείο ξεκινάει και σταματάει



Ακόμη ένα συχνό πρόβλημα που αρκετοί χρήστες αναφέρουν είναι τα γεγονός ότι το ψυγείο ξεκινάει και σταματάει μόνο του.

Αυτό όμως στην πραγματικότητα δεν είναι πρόβλημα αφού το ψυγείο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε μόλις φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία να σταματάει και να ξεκινάει εκ νέου μόλις η θερμοκρασία ανέβει ξανά.

Αν όμως αυτό συμβαίνει χωρίς να υπάρχει η επιθυμητή θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο τότε η αντικατάσταση του θερμοστάτη είναι αναγκαία.



5.    To ψυγείο δεν έχει ψύξη



Τι συμβαίνει λοιπόν και το ψυγείο σας δεν έχει ψύξη; Συνήθως το πρόβλημα βρίσκεται είτε στον ανεμιστήρα του συμπυκνωτή είτε στον θερμοστάτη είτε σε παγοφραγμό. Ο ανεμιστήρας και ο θερμοστάτης  μπορεί να έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω βλάβης και συνήθως χρειάζεται η παρέμβαση τεχνικού για την αντικατάστασή τους. Όμως τον παγοφραγμό είναι εύκολο να τον αντιμετωπίσετε μόνοι σας.


Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βγάλετε το ψυγείο από την πρίζα και να του κάνετε μια πολύ καλή απόψυξη! Οι φραγμοί που πιθανόν έχουν δημιουργηθεί από τον πάγο θα λιώσουν και το ψυγείο σας θα επανέλθει ξανά στην κανονική του λειτουργία.


Ένα αρκετά κοινό πρόβλημα προκύπτει και στην περίπτωση που δε βγάζει παγάκια και συνήθως λύνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο της απόψυξης!


Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για αυτό είναι το πρόβλημα είναι η σκόνη που συσσωρεύεται πίσω από το ψυγείο και είναι ικανή να εμποδίσει την λειτουργία του αεραγωγού ο οποίος ψύχει το μοτέρ και τον συμπυκνωτή. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται με ηλεκτρική σκούπα ένας καθαρισμός της σκόνης τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο ακόμη και με ένα βρεγμένο πανί!
 



Αν θέλετε να ενημερώνεστε για tips και χρήσιμες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές σας τότε κάντε εγγραφή στο Newsletter μας.

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα